måndag, april 23, 2007

Jeltsin död

Boris Jeltsin blev 76 år gammal.

Här i väst är det ingen ålder. Men i Ryssland ligger medellivslängden på 58 år. Och redan när Boris Nikolajevitj Jeltsin satt vid makten verkande han mycket sliten.

Den höst, 1996, då han genomgick sin stora bypassoperation befann jag mig i St Petersburg för studier.

Under de dagarna låg någon sorts spänt lugn över staden. Det nya Ryssland var medvetet om att situationen hängde på en skör tråd.

I de kretsar där man skattar rysk pressfrihet hög lär den före detta presidenten sörjas, samt den tid som han representerade. Han var en odåga på många vis, men han insåg vikten av en fri press, är ett argument jag har hört i intellektuella kretsar.

Den tiden känns nu mycket länge sedan.

Problem med ordning och reda?

Förr i tiden var partiledaren en intern partiangelägenhet. Numera, åtminstone i borgerligheten, har det blivit en viktig allmän fråga vem som väljs till partiledare i Alliansen.

I det sammanhanget har det blivit en diskussion kring Jan Björklund. ”Ordning-och-reda-politiken har blivit problem” säger Göteborgspostens ledarskribent i Ekot.

Ja, ser man ordning och reda som problem, så...

fredag, april 20, 2007

Kaliningrads avlopp

Att man äntligen kommit på att göra reportage om Kaliningrads avloppsituation!

Under den tid som jag jobbade för Östersjöinstitutet i Karlskrona (numera nerlagt) besökte vi Kaliningrad ett antal gånger i olika sammanhang.

Det enda som då fanns som avskiljare mellan avloppet och havet i rören var stora galler, där typ döda katter sållades ut. Det var i princip allt. I övrigt ligger avloppsrören helt i öppen dager.

Svenska Dagbladet skriver här om Kalla Faktas program, vilket sändes i torsdags kväll.

Den NGO som programmet hänvisar till, Ecodefense, eller på ryska "Eko-sasjtjita” är en synnerligen seriös organisation som arbetar hårt i Kaliningrad. För den som är ryskspråkig finns deras hemsida här: http://www.ecodefense.ru/

Och, by the way: Nu har jag placerat min blogg i Kalmar
på bloggkartan.se
!

torsdag, april 19, 2007

Opinionens upp- och nedgångar

Häromdagen medverkade jag på P1-morgon i en debatt med Aftonbladet. Diskussionen handlade om varför alliansen har så dåliga opinionssiffror, trots att det går så bra för Sverige.

Jag tycker detta är ett fascinerande fenomen. Alla visste precis vilka förändringar som skulle komma, det finns inget som har kuppats in i alliansens program efter valet, och ändå skriar så många över att man fått en ny regering med ny politik, som faktiskt GÖR något för att förändra situationen i Sverige.

Sossarnas siffror kommer inte att hålla i sig. Det vi ser nu är en tillfällig uppgång, ett resultat av att Persson har avgått. Man måste se opinionssiffror i ett bredare perspektiv.

Men det är som jag skriver i ett tidigare tillägg. (S) har väldigt lätt att få tillbaka röster, för allt med dem är så otroligt invant. Alla i Sverige vet vad deras politik går ut på.

söndag, april 15, 2007

Polisstaten tar över i Ryssland

DN skriver här om de återkommande kravallerna i Sankt Petersburg och Moskva.

Nu har även Garri Kasparov, den före detta schackmästaren, gripits på nattåget mellan Moskva och "Piter". Precis som man hade kunnat förvänta sig. En världsmästare i schack är en alltför stor auktoriet att ha i opposition i Ryssland.

Bilderna på demonstrationerna känns som en obehaglig upprepning av det vi brukar se i från Minsk. Världen, EU, har valt att behålla silkesvantarna på när det kommer till Putins styre. Som jag skrivit tidigare är de ryska liberalerna i Jabloko (vars lokala ledare också greps i Petersburg) ytterst förbittrade över EU:s frånvarande stöd.

Valet 2008 kommer att bli en uppgjord historia. Putin pekar ut kronprinsen och befaller väljarna att rösta. Så enkelt är det.

Ryssland sluter sig igen, precis som landet historiskt har gjort så många gånger förut. Det känns sorgligt att bevittna.

torsdag, april 12, 2007

JO-anmäld lunch...

Nu har den beramade statsministerlunchen på Oskarshamns sjukhus JO-anmälts.

MEN HERREGUD!

DET VAR INTE STATSMINISTERN SOM VILLE HA KYCKLING, DET FIXADE SJUKHUSLEDNINGEN HELT PÅ EGET BEVÅG!

Kolla den här länken då, i himmelens namn!

Somliga personer har fan alldeles för lite att bekymra sig över!

tisdag, april 10, 2007

Klösa sig hela vägen till Rosenbad...

Jag vet inte, men det sägs att hela folkpartiets högsta ledning har åkt utomlands under dagarna som rättegången kring Jodenius-gate pågår.

Problemet är att affären nu påverkar hela alliansen. Opinionssiffrorna är redan alldeles för låga, rättegångar är inte precis det ideala just nu.

Det är problemet med att vara borgerlig regering i Sverige. Sossarna har så mycket gratis, de kan lunka på med sitt under en mandatperiod. Men borgarna får klösa sig fram hela vägen till Rosenbad. Och sen måste man fortsätta att klösa för att hålla sig kvar.

Förresten undrar jag vad som tagit åt Carl Bildt, han har inte uppdaterat sin blogg på två dygn. Karln är väl inte sjuk??

tisdag, april 03, 2007

Eld i opinionsbaken

Gemensam debattartikel i förra veckan, bussturné den 4 april i Mälardalen, och nu den stora triumfen med en avskaffning av fastighetsskatten.

Alliansföreträdarna har uppenbarligen fått eld i baken av de dåliga opinionssifforna.

Uppgörelsen om fastighetsskatten var oväntad, eftersom signalerna hittills har varit att det inte kommer bli någon på ett tag. Desto trevligare överraskning nu!

Och att partierna har lyckats hålla extremt tätt i förhållande till medierna måste väl ses som ett gott betyg till deras sätt att arbeta.