onsdag, mars 12, 2008

Jabloko vräks från sina lokaler i Petersburg

TT rapporterar idag, onsdag, att Jabloko i Petersburg nu riskerar att vräkas.

Stadens fastighetskommitté har avslutat kontraktet för byggnaden och Jabloko ska vara ute till 1 juni, skriver TT och citerar informationsansvarige Aleksandr Sjursjev.

Brevet ska vara daterat 3/3, samma datum som Reznik greps. TT skriver också, att tre personer gripits utanför inrikesministeriet i Moskva, när de demonstrerat mot Rezniks fängelsevistelse.

söndag, mars 09, 2008

Inlägg # 100 om ett sorgligt ämne

Det är för bedrövligt att behöva skriva den här bloggs inlägg nr 100, på temat att en liberal politiker i Petersburg fängslats. Bloggen Lindrig Huliganism är den enda källa jag har sett skriva om detta överhuvud taget i svensk mediasfär. Och så har folkpartiet och Europaminister Cecilia Malmström uppmärksammat det, tack och lov.

Går man däremot till internationell press finns det en hel del skrivet om denna händelse den 3 mars. Efter att ha gått emellan i ett bråk med polisen greps både Reznik, som är Jablokos ledare i Petersburg, och en före detta partimedlem. Nu sitter Reznik i fängelse på två månader.

Enligt olika NGO:s i Petersburg handlar det om en uttalat politisk arrestering. På måndagens ledarsida i Blekinge Läns Tidning ägnar vi oss åt ämnet.

Frige Maksim Reznik!

fredag, mars 07, 2008

Tuff kvinna till kvinnodagen

Åsne Seierstad är en otroligt tuff brud, om det något vanvördiga uttrycket tillåts. Rent journalistiskt har haft ett gott öga till henne ända sedan USA:s invasion i Irak. I senaste Fokus berättar hon om sin bok, Ängeln i Groznyj. En bok jag bara måste ha tag i. Har man hört Anna Politkovskaja berätta om helvetet där på sitt lågmälda men oerhört ihärdiga vis, är det omöjligt att glömma, oavsett det officiella Rysslands tystnad.

Och imorgon är det åter dags för de ryska kvinnorna att få blommor av sina män. En trevlig tradition förvisso, men mot bakgrund av att tiotusentals kvinnor dör till följd av "domestic violence" i Ryssland varje år, blir det mot en ytterst mörk bakgrund.

"Enligt det ryska inrikesministeriet dödades 9 000 kvinnor av sin partner eller före detta partner under år 2003. Det betyder att varje timme dödas en kvinna av en närstående man. Den fulla omfattningen av problemet är dock okänd eftersom ingen centraliserad och könsuppdelad statistik över våld mot kvinnor inom familjen förs. En oberoende undersökning från 2003 visar att mäns våld mot kvinnor i hemmet är utbrett och omfattar såväl psykiskt som sexuellt och fysiskt våld."


Från Amnesty, 8/3-2006.

Och då ska man minnas att de 9000 kvinnorna angavs till 14000 år 1999. Jag tror knappast att statistiken sjunkit, snarare att siffrorna hyfsats till.

torsdag, mars 06, 2008

Stöveltramp på Röda Torget


Satt på bussen hem från kören och skummade i mobiltelefonen vad som hänt under repetitionen. Fick syn på denna nyhet på Dagens Nyheters mobilweb, om att segerparaderna ska återupptas på Röda Torget.

Ett steg tillbaka, sprängfyllt av symbolik och dåliga associationer. Två dagar innan ska Medvedev sväras in som president. Just ett intressant vis att börja sin mandatperiod på. Framför 8000 soldater.

Uppenbarligen har DN/TT (artikeln är nämligen från TT ursprungligen) publicerat uppgifter om detta januari, men jag har faktiskt totalt missat det.

Gör jag en höna av en fjäder? Skulle inte tro det. Vid det här laget har världen vant sig av med sådana mastodontparader så fullkomligt, att de enda associationer man får när man tänker på det, är Nordkorea.

Somliga reagerar alltid på det jag skriver med frågan: Vad har du emot Ryssland? Men militärparader, det har jag alltid något bestämt emot, alldeles speciellt helt nyinrättade. Och speciellt mot bakgrund av den förnedring som det ryska folket upplevde hela 90-talet som. Vi vet alla vad revanschlusta kan leda till. Det går bra att läsa om i alla historieböcker över 1900-talet.

Hur många har egentligen uppfattat detta här hemma i Svedala? Skulle inte tro att det är så värst många.

Mera siffror om Medvedev

Levada-institutet fortsätter att undersöka ryssarnas inställning till Dimitrij Medvedev. Den 22-25 februari ställde man följande två frågor till 1600 ryssar. Detta publicerades i går på institutets hemsida, här översatt av mig:

Håller ni med om påståendet, att oavsett om Medvedev valts till president, så kommer makten över landet fortfarande ligga hos Putins och hans krets?


Definitivt ja/närmast ja: 60 procent
Närmast nej/definitivt nej: 22 procent
Svårt att säga: 17 procent

Hur länge tror ni att Medvedev kommer att stanna på posten som president?
(Samma svar för Putin efter valet år 2000 anges inom parentens.)

Inte en hel mandatperiod: (6) 9 procent
En mandatperiod :(50) 44 procent
Två mandatperioder: (13) 16 procent
Mer än två mandatperioder: (6) 2 procent
Svårt att säga: (25) 29 procent

Det finns ytterligare en mer omfattande undersökning om attityder till Medvedevs politik, publicerad den 4/3, som jag hoppas kunna återkomma till.

måndag, mars 03, 2008

Ryssarna om Medvedev - i siffror

Om man går till det ansedda Levada-institutets hemsida kan man får sig en hel del intressanta siffror till livs. Här inunder följer några av mig översatta frågor med statistiksvar om Medvedev. Undersökningen publicerades 27/2, undersökningen skedde 8-11 februari. 1600 ryssar tillfrågades.

Anser ni att Dimitrij Medvedev det är den bästa kandidaten till Rysslands president ur Vladimir Putins krets, eller skulle ni velat se en annan person i ur denna krets?

Medvedev är den bäste kandidaten - 47 procent
Jag hade velat se en annan person ur Vladimir Putins krets - 18 procent
Svårt att säga - 35 procent

Vad tror ni - efter valet av Medvedev till president, i vems händer kommer den reella makten egentligen att ligga?

I Putins händer - 29 procent (december 07) 23 procent (februari 08)
I Medvedevs händer - 16 procent (dec 07) 20 procent (feb 08)
I lika hög grad i bådas händer - 39 procent (dec 07) 41 procent (februari 08)
Svårt att säga - 16 procent (båda frågetillfällena)

Tror ni att Medvedev kommer att fullfölja Putins politik, eller föra sin egen?


Helt och hållet följa Putins politik
- 40 procent (dec 07) 28 procent (februrari 08)
Kommer till övervägande del följa Putins politik - 41 procent (dec 07) 48 procent (feb 08)
Han kommer så småningom ändra den politiska kursen - 8 procent (dec07) 11 procent (feb 08)
Svårt att säga - 9 procent (dec 07) 11 (feb 08)

Vilken roll har Medvedevs delaktighet i de sociala reformerna spelat i ditt beslu att rösta på Medvedev? (Frågan ställd bara till de som uppgivit att de ska rösta på Medvedev.)

Stor roll - 47 procent
Medelstor roll - 34 procent
Har inte spelat någon roll alls - 8 procent
Svårt att säga - 11 procent

Detta är fyra av de frågor som finns på levada.ru. Man kan notera i första frågan, att varianten att någon helt annan skulle kommma till makten, inte finns.

Läs gärna Newsweeks porträtt av Medvedev och Putin - en artikel som påminner om inledningen till Snobbar som Jobbar. (Om någon nu minns den gamla tv-serien.) Dock är den mycket läsvärd.