torsdag, april 23, 2009

Medvedev i Helsingfors

Dimitrij Medvedev var häromdagen i Helsingfors och besökte sin finska kollega Tarja Halonen. På presskonferensen där kommenterade han bland annat det faktum att han videobloggar. (Uppdatering 5/5: DN om Medvedevs blogg.)

Ett klart lyft från Putin, som uppenbarligen inte är särskilt hemma i den social mediesfären (eller någon annan mediesfär heller för den delen).

Givetvis kommer bloggen att vara strikt kontrollerad när det kommer till kommentarer. Något annat var väl inte att förvänta.

Här skriver Helsingin Sanomat (eng. version) om besöket. Förresten, kolla bilden på den sidan. Lägg till en kejsarmustasch. Är inte Medvedev ruskigt lik Nikolaj II, så säg.

Tiotusenkronorsfrågan är om han i lika hög grad låter sig styras av krafter omkring honom.

Inte enligt Tarja Halonen, i alla fall.

onsdag, april 15, 2009

Nordstream i Karlskrona



Som bekant är ju Nordstream ute på turné i landet. Idag, onsdag 15/4 var de i Karlskrona och imorgon dyker de ner i Karlshamn. Sen styr de kosan vidare mot Skåne.
Jag haffade Nicklas Andersson, ansvarig för Nord Stream i Sverige och ställde några frågor till honom.

Här finns den intervjun att lyssna på. Tyvärr är det lite blåsljud här och var i min iPod. Men ja, det var bättre än inget alls. Så är det när man bor i en kuststad.

Jag kommer också ha en text om det i morgon i tidningen. Länk kommer. (Uppdatering: Här är den!)


Nord Stream på turné


Nord Stream och vad som egentligen sägs

Mer om vad vi på BLT har skrivit om Vitryssland, Ryssland och Ukraina

torsdag, april 09, 2009

Standpoint på något för hög växel

Den alltid lika intressanta brittiska tidsskriften (trots ansenlig grad av konservatism) Standpoint, skriver i sitt senaste nummer om ”BBC Kremlin Service”.

Artikeln handlar om hur BBC har skurit ned på sin ryska redaktion, och vilka protester det har piskat upp.

The Times har bland annat publicerat ett upprop mot nedskärningarna, men också ett antal andra artiklar om turbulensen kring BBC Russian Service.

Doris Lessing är bland de 60 protesterande, liksom Antony Beevor, Simon Sebag - Montefiore, Geoffrey Hosking, Dominic Lieven, Catherine Merridale. För att nämna några. Med andra ord, hela gräddan av engelskspråikga rysslandsforskare och författare.

Egentligen går dock Standpoints artikel ut på att nedskärningarna handlar om en rysk konspiration för att strypa det fria flödet av information i Ryssland. BBC har nämligen sändare i Moskva och Piter.

Robert Chandler, som skriver i Standpoint, menar att BBC efter murens fall tappade allt säkerhetstänkande. De började anställa engelskspråikga ryska journalister och insåg inte att alla ryska journalister med flytande engelska i bagaget måste varit kopplade till KGB på ett eller annat vis.

Nog för att jag kan vara konspirationsteoretisk, men här har nog Standpoints skribent lagt i en lite för hög växel. En vällande massa av KGB-agenter? Tillåt mig vara skeptisk.

Man får väl ändå titta på hur många ryssar som faktiskt lyssnar på kortvågsradio numera. Tekniken står faktiskt inte stilla på andra sidan pölen, nätet utbreder sig även där.

I det perspektivet verkar BBC:s ombakade satsning (nedskärningarna i sändningar ska satsas på en expanderad webbsida) ganska naturlig. BBC, liksom alla andra medieföretag, drabbas dessutom av finansiell kris. Dessutom är det främsta skälet nog ett annat: Nigel Chapman, Director, BBC World Service har uppenbarligen dålig koll på vad som händer i Ryssland. Han har avgått från sin post.

Men oavsett detta är det förstås en förlust att de båda länderna klipper ytterligare ett band med varandra.

Times ledarartikel om nedskärningarna


Svar från Nigel Chapman, Director, BBC World Service
(Avgick sedermera efter kritik)


Ryska journalister protesterar mot nedskärningarna


tisdag, april 07, 2009

Pax Baltica 20 år

Jubiléer är alltid trevliga. Det här året är som bekant fullspäckat av dem - det är 200 år sedan 1809, då Sverige tappade Finland, det är 300 år sedan slaget vid Poltava.

Och det är 20 år sedan Berlinmuren föll.

Höstens Pax Baltica i Karlskrona kommer att ha undertiteln: Blev det som vi trodde? Berlinmurens och Sovjets fall har ju inneburit både förhoppningar och besvikelser för oss som bor kring Östersjön.

15-16 oktober blir det lunch på residenset, föreläsningar i Karlskrona och specialprogram ute på Kungsholms fort, helt i traditionell anda. Både för öppen publik och mer specialinbjudna gäster.

Eftersom jag sitter med i arbetsgruppen kan jag säga att programmet har tagit form. Det ser superintressant ut.

Läs mer om Pax Balticas långa historia på Pax Balticas egen blogg här.

torsdag, april 02, 2009

nederlag + nationalism = farligt

Sverige är ganska fattigt på människor som verkligen begriper något av utvecklingen i före detta Sovjet. Den anglo-saxiska världen är desto bättre utrustad. Hela Engelsbergsseminiariet förra året var ett enda långt bevis på att den verkliga expertisen inom detta område inte går att finna inom detta lands gränser.

Den som vill läsa en riktigt intressant artikel om den osunda nationalism som Vladimir Putin har uppammat i Ryssland, kan läsa den här artikeln på Foreign Policy.

Den är skriven av Arkadij Ostrovskij, skribent vid The Economist. Hans huvudsakliga tanke är, att kriget i Georgien är ett led i den anti-amerikanism som härskar i ryska medier. (Och som enligt Julia Latynina rapporterar kring hur Medvedev åker till Washington och lär amerikanerna hur ekonomin ska skötas.) Kriget mot Georgien har beskrivits som en seger över USA.

Jag för min del associerar till det "lilla segerrika krig" som Nikolaj II trodde han skulle få när han gick i krig med den lilla nationen Japan 1904 - ett förmodat enkelt krig att vinna, och samtidigt vinna poänger på hemmaplan. Nikolaj lyckades inte särskilt bra, vare sig med det ena eller det andra. Putin har dessvärre varit mer framgångsrik.

Mitt i Rysslands ekonomiska kris har landet begått ett antal misstag. Märkligt vore det väl annars, även stabila och mogna demokratier genomgår exempellösa stålbad för tillfället.

Ett av dessa misstag var att höja tullen för använda bilar - något som slagit undan benen för stora delar av hela Vladivostoks ekonomiska motor - därav de kravaller i som utbröt i december. Och som vi i Sverige knappt hört talas om! Från Moskva flögs specialtrupper in för att ta hand om oroligheterna. "The brutality with wich these units dispersed the demonstrators shocked even the local police" skriver Ostrovsky.

Ostrovsky skriver också om hur Vladimir Putin har underblåst känslor av nederlag och förnedring hos den ryska befolkningen.

Det är sannerligen inget gott att ha med sig i bagaget om man vill bygga en verkligt stabil stat - och inte bara en stat som ser stabil ut men som under ytan är kaotisk och oförutsägbar. Vi vet ju vad sådana känslor kan mynna ut i - det har historien visat. I kombination med en virulent nationalism kan det bli riktigt otäckt.

Läs, läs läs!

Besök från Kaliningrad i Karlskrona

I morgon, fredag, är en stor dag för de Rotaryklubbar i Ronneby och Karlskrona som under flera års tid har samlat i hop pengar för att bygga barnhemmet i Krylowo i Kaliningrad. Det är också stort för BLT, som varit med på resan.

Det blir nämligen besök från Kaliningrads Oblast (region) för påskrivande av papper för att barnhemsbygget äntligen ska kunna komma i gång. Här skriver BLT:s ansvarige utgivare Kerstin Johansson om det hela.

Representanterna kommer från högsta möjliga ort, alltså Kaliningrads regering, om man nu får vara något vårdslös med orden. Totalt handlar de insamlade medlen om över en miljon kronor. Fantastiskt!

Uppdatering: Läs om besöket i Karlskrona här.