onsdag, september 30, 2009

Tuppfäktning

Arkadij Vaksberg skriver som vanligt intressant, om än givetvis regimkritiskt i dagens Svenska Dagbladet. Tuppfäktningen i Kreml har börjat inför presidentvalet 2012.
Nästa presidentperiod kommer att bli sex år lång, efter en förändring i konstitutionen i slutet av förra året.

Det är som sagt bara att hoppas att Medvedev har sett till att rusta sig strategiskt riktigt om han ska gå i klinch med Putin. Ja, för hans egen skull, alltså.

tisdag, september 29, 2009

Du skapelse av Gazproms drömmar...


Som ganska många vet vid det här laget håller Gazprom som bäst på att trumfa igenom ett förfärligt torn mitt emot Smolnyjkatedralen i Piter: Ochta Tsentr.

(Här finns bilder på tornet. Här kan man läsa St. Petersburg Times för några veckor sedan och här finns en artikel av mig i Barometern-OT om ämnet, från 10/9.)

Nu såg jag idag att samma Petersburg Times skriver om de opinionsupdersökningar som har gjorts kring denna maktens jättefallos. Medan Gazproms undersökningar visar att Petersburgsborna är för bygget, visar andra undersökningar något helt annat. Och det uppstår nu verbala eldstrider om vilken undersökning som är mest korrekt och objektiv.

Ja, givetvis. Vad annat är att förvänta.

Det vi med säkerhet vet är att opponenter mot tornet har blivit grovt misshandlade vid de officiella "hearings" som arrangerats. Åtminstone så de fått föras till sjukhus. Handlar det om en liten högljudd minoritet? Nej, den som känner Piter vet också hur stolta invånarna är över sin historiskt vackra stad. Och det skulle förvåna mig högeligen om det finns någon bredare opinion för detta glas och stålmonstrum mitt inne i staden.

Ljublio tebja, Petra tvorennie
ljublio tvoi strogyj, strojnyj vid
, heter det ju.

(Du skapelse av Peters drömmar, jag älskar dig så stolt så vit, din Nevas breda klara strömmar och deras stränder av granit... är en översättning av dessa berömda rader)

Hur tog sig Gazprom rätten att tränga sig in i det? Ljublio tebja, Gazproma tvorennie...

Tror inte det, eller hur.