tisdag, juli 08, 2008

Medvedevs nya giv?

Nu har det under loppet av några korta timmar kommit två nyheter med positiva förtecken från den ryska ledningen.

Den första är att Dimitrij Medvedev på G8-mötet uppenbarligen har pratat med Storbritanniens premiärminister Gordon Brown. Han menar att de spända relationerna länderna emellan måste normaliseras. De bilaterala förhållandena bör återgå till normaltillståndet, citerar TT från mötet. Det var sannerligen ett välbehövligt steg i rätt riktning! Lugovoj, Litvinenko och Sidelnikov ligger kanske alltför nära i tiden för att det ska vara helt diplomatiskt bekvämt, men rimligen borde båda länderna inse vad de har att vinna på att tona ned sig en aning.

Den andra nyheten är att Ryssland ber om hjälp från Finland, ordförande för OSSE, för att få ordning på situationen mellan Georgien och Sydossetien. Ryssland stöder Sydossetien, och hade Moskva velat elda på situationen så skulle de gjort det. Positivt, som sagt, att man i stället väljer att vända sig till en utomstående part för konfliktlösning.

Är detta Medvedevs nya giv? Låt oss hoppas det.

Svd
DN
DN ledare

12 kommentarer:

 1. Hej! Ja låt oss hoppas. jag är trött på folk som är cyniska och inte låter oss hoppas.
  Hur blev de demokrati här hos oss? Det var ju inte så att det satt en diktator vid makten och så kom de snälla och körde bort honom över en natt. Nej, sakta fick man lirak maktien ur händerna på kungen. En rysk kompis sa en gång tillmig att "Putin är mer liberal änd den genom snittlige ryssen". Så jag hoppas på Medvedev och babysteps. Det är kanske bättre än älgkliv
  amanda

  SvaraRadera
 2. Ryssland är så jävla kasst att ingen vil bo där
  alla som bara har råd försöker rädda sina barn från det här rövhålet
  inget hopp, inga perspektiv

  SvaraRadera
 3. Dessutom ämnar Kreml att byta ut regeringsknutna direktörer mot oberoende direktörer i statliga bolag.
  Detta i linje med av Medvedev talat om före valet.
  En stor reform som kommer att ske snabbt.
  Vi får väl se om detta uppmärksammas i svensk media...

  SvaraRadera
 4. anonymous skrev: "Ryssland är så jävla kasst att ingen vil bo där"

  Stämmer inte alls. Det var i och för sig så under en period av några år, (cirka 1994-1999, skulle jag säga) när Jeltsins vanstyre sänkte landet helt. Men idag är det inte alls på det sättet. Det är väldigt få som utvandrar, och många av de som gjorde det under de svåra åren kommer nu hem igen. Till och med den judiska befolkningen ökar igen, eftersom många nu tycker att framtiden i Ryssland verkar säkrare än i Israel.

  Vad du har fått det där med "inget hopp, inga perspektiv" vet jag inte. Det är snarare än väldigt optimistisk stämning i Ryssland av idag. Ekonomin är bland de snabbast växande i världen, reallönerna ökar mycket snabbt, infrastrukturen förbättras i högt tempo, osv.

  Du kanske bara har tittat för mycket på svensk TV? :)

  SvaraRadera
 5. Jag tror också på Medvedev. I början var jag lite orolig för att han skulle vara lite för snäll och mesig. Risken är ju att en välmenande men samtidigt svag ledare (tänk Gorbatjov) försöker ändra allting över en natt, och att det bara blir pannkaka av det. Trots allt behövs det ju också lite beslutsamhet och fast hand för att styra upp saker och ting. Men hittills tycker jag att Medveded har visat att han kan pusha sin liberala agenda, utan att vara naiv och dumsnäll. Så det skall nog gå bra det här.

  Dock får jag allergiska utslag varje gång jag hör alla förhoppningar om att Medvedev skall vara "västvänlig". Det är nästan så att man tycker lite synd om detta överkänsliga väst. Tydligen måste alla vara "vänliga" mot oss i väst för att vi skall vara tillfreds. :)

  Bättre, tycker jag, att hoppas att Medvedev tar väl hand om Ryssland, utan att göra sig mer ovän med väst än vad väst gör sig förtjänt av. Kanske är det t.o.m. på tiden för väst att vara lite "ryssvänliga" för omväxlings skull?

  SvaraRadera
 6. ”Bättre, tycker jag, att hoppas att Medvedev tar väl hand om Ryssland, utan att göra sig mer ovän med väst än vad väst gör sig förtjänt av.”

  Detta instämmer jag till fullo i.

  SvaraRadera
 7. men med tanke på vad usa håller på med just nu, och då tänker jag främst på missilerna som ska placeras ut i Tjeckien, Polen och Litauen så förtjänar väl väst bara det värsta tänkbara...

  SvaraRadera
 8. Ett lästips till "anonymous" som skrev att ryssarna saknar "hopp och perspektiv":

  http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_1435081.svd

  Det har iofs varit sådär ett tag, men som vanligt dröjer det ju ett tag innan svenska tidningar vaknar. :)

  SvaraRadera
 9. snälla, förstås läser man svenska tidningar precis som ryska. Men man har levat hela sitt liv i Ryssland.
  bjolso, tror du verkligen på allt som skrivas i tidningar?
  ok, artiklen handlar om en egenföretagare, vilka knappast utgör 4% av befolkningen, droppen i havet

  sylvianen,
  jo, det stämmer! för att se det som i verklighet sker skulle man leva i Rysslans och inte som turist. Järnridå bytts till ekonomiridå, därför är det väldigt få som har råd att utvandra.
  Ber om ursäkt för min felaktiga identitet, menar att jag inte hör till den judiska befolkningen, utan till dem som är mindre värda i eget land.

  Undrar vilket hopp och perspektiv kan det vara i ett land där utbidningsnivån sjunker år efter år, där sjukvården fastnat i stenåldern, där ingen rubbel sättas i nya arbetsplatsar.
  Ekonomin är bland de snabbast växande i världen - vems ekonomi? Landet är helt sålt till USA av de jävla kgbuslingar.

  Och äntligen så får vi FRA-lagen, eller tror ni, vi vet ingenting?
  Sjung och dansa av glädje era rassehycklare.

  SvaraRadera
 10. Till den anonyme skrivaren som refererar till den judiska befolkningen: Du menar väl inte på allvar att judarna skulle ha det bättre i Ryssland än andra?

  Ett helt bisarrt påstående, med tanke på att strömmen av flyttlass till Israel från Ryssland har varit mycket stor under hela 90-talet. Det är knappast för att de har de så "bra" i Ryssland!

  SvaraRadera
 11. varför skulle ngt förslag ha det bättre än alla andra överhuvudtaget?
  utveckla vsg

  SvaraRadera
 12. Om jag tror på allts om står i tidningar? Nej, självklart inte. Det allra mesta är vinklat och en hel del är direkt ljug. Men visst stämmer det att det är en, om inte "baby-boom", så iallafall klar ökning av födelsetalen just nu. Under senaste året har de ryska födelsetalen faktiskt varit högre än de i Sverige.

  Det är klart att inte alla har fått det bättre, det vet väl jag med. Men under de senaste 10 åren, då jag har rest fram och tillbaka mellan Ryssland och Sverige, så har det hänt väldigt mycket positivt. Jag kom dit första gången i Oktober 1998, då man var som allra djupast nere i svackan. Vad gäller ekonomi och infrastruktur så har situationen har uppenbart blivit mycket, mycket bättre sedan dess.

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.