torsdag, oktober 15, 2009

Se Pax Baltica på SVT!

Uppdaterad 1/11

Suck så långt det blir mellan varven på bloggen just nu. Jag måste ju säga att betyget "mycket inflytelserik" enligt denna länk känns något oförtjänt.
Men man får väl vara glad för det.

För två helger sedan arrangerade vi Pax Baltica i Karlskrona - det blev både välbesökt och uppskattat. SVT var på plats, och i veckan (27/10) sändes konferensen på SVT2. Den som skulle vilja kolla på den och vad som där sades (Bo Kragh rekommenderas!) kan gå hit, till SVT Play.

Det blev förstås en hel del säkerhetspolitik och rysk framtid diskuterad men det gav även plats för historiska tillbakablickar över hur Europa såg ut då, vid tiden för murens fall. Hur eller hur så är det nästan omöjligt att för unga återförmedla känslan av hur det var då: en delad värld, av att länderna "på andra sidan" sågs som de fattiga och annorlunda kusinerna från landet. Jugoslav, polack, ungrare, det bar för oss som var barn och tonåringar då, något koldoftande och klart eftersatt med sig.
Därifrån kom bara fattiga människor med märkliga namn...

Känslomässigt verkligt hett blev det på Kungsholms fort när författaren Arne Bengtsson pratade om etnicitet i de Baltiska staterna. Diskussionen som bubblade upp var hur mycket EU egentligen ska lägga sig i hur balterna hanterar sina ryska minoriteter? Det rådde klart delade meningar i salen. De som tyckte att EU inte bör lägga sig i alls, och de som tyckte att EU:s roll verkligen är att ingripa. Att det är sådana konflikter som EU bildades för att lösa, i princip.

Nedan en bild från presskonferensen som hölls på förmiddagen. För fler bilder och länkar till pressmaterial om konferensen, gå till paxbaltica.blogspot.com.


... Med föreläsare o moderatorer i Blekinge länsresidens!

1 kommentar:

 1. Hej.
  Jag fann dig genom maggies blogg.

  Jag anser att Sverige borde samarbeta mycket djupare med Ryssland, jag inbillar mig att vi har ett ganska bra förtroende kapital.

  Inom kärnkraft är Ryssarna bäst i världen, men de blir kanske från sprungna nu, när världen går fullständigt neuclearmaniac 250 reaktorer är på gång och jag lovar dig att inom 5 år byggs 100 om året om 10 år byggs 1000 pm året.

  Bara att ersätta dagens kolväten från jordskorpan kräver 13000 stora reaktorer, att skapa global välfärd ytterligare 43000 1GWe reaktorer.

  Jag vet att CO2-hotet är ett politiskt hjärnspöke, men jag ser många andra goda skäl att priskonkurrera ut dagens energisystem.

  Jag startade min blogg i vintras för att informera regeringen om att det finns billiga system som drivs av att destruera det vi kallar avfall och ska betala 67miljarder för att slutförvara.

  Först visade jag hur en smältsaltreaktor fungerar, så visade jag just den fina modell Ryssland konstruerat MOSART... 2,4GWth konstruerad för att drivas av just sådant avfall vi ska slutförvara.

  Sverige borde bli porten till Europa för Kina och Ryssland.

  Det är så jobbigt att läsa långa pladdriga texter så jag ger mig nu.

  Mvh Gunnar

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.