fredag, september 10, 2010

Oppositionell teater till Sverige

Jag tillåter mig att citera ur Riksteaterns pressmeddelande, skickat idag. Belarus Free Theatre kommer till Sverige.

"Medlemmarna i Belarus Free Theatre och deras familjer förföljs och trakasseras dagligen av polis och andra myndigheter i Vitryssland, Europas sista diktatur. 50 mil från Gotland.
Kompaniet är samtidigt ett av de mest efterfrågade i Europa. Trots att de inte spelar politisk antipropagandateater upplever regimen dem som ett hot mot sitt informationsmonopol. Det faktum att de tar upp känsliga ämnen som trafficking och korruption räcker för att de ska uppfattas som en belastning.
– Vi är förbjudna hemma i Vitryssland. Officiellt existerar vi inte, vi har inga lokaler och de som vill se våra pjäser får veta vart de ska bege sig strax innan, säger Natalia Koliada från Belarus Free Theatre. Hon var för övrigt nära vän till Oleg Bebenin.
Det är en kamp för yttrandefrihet. Belarus Free Theatre kommer att fortsätta spela tills Vitryssland blir en demokrati.  I dagarna är Belarus Free Theatre i Norge.

I oktober kommer de till Sverige för att turnera med föreställningen Eurepica Challenge som tar med publiken på en flygresa i ett jumbojet fyllt av berättelser. På scenen ser vi allt från musikalinslag till expressionism, slapstick, socialrealism och dockteater.
13 europeiska och en amerikansk dramatiker har fått ge sin bild av västvärlden idag och de utmaningar deras länder står inför. Hur bekanta är vi med de skilda verkligheter vi lever i? Hur ser våra vardagliga strävanden, svårigheter och drömmar ut? En av riksteaterns dramaturger, Anders Duus har gett sin bild av Sverige idag, och hans text utgör en av de berättelser som presenteras under flighten. Välkommen ombord, strax börjar säkerhetsgenomgången, life vests are located under your seats…
Besöket kommer att kantas av samtal och debatter kring situationen i Vitryssland på de olika orterna.


Föreställningen hade urpremiär 28 februari 2009 i Lund, då producerades den av Månteatern och Belarus Free Theatre. Eurepica Challenge spelas på ryska och engelska och textas till engelska.


Turnéstart: onsdag 20 okt i Falun. Spelas därefter lördag 23 oktober i Gävle, måndag 25 oktober i Umeå, onsdag 27 oktober i Skellefteå, måndag 1 november i Stockholm, c/o Stockholms Stadsteater.
Eurepica Challenge är en del av temasatsningen ”Voices of Change” där Riksteatern lyfter fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt artisteri och konstnärskap."

Läs mer om Belarus Free Theater på http://www.dramaturg.org

Uppdatering: Tack, Cecilia, för detta tips! Här skriver Nummer.se om Belarus Free Theatre.

2 kommentarer:

  1. Hej, Nummer.se har intervjuat Natalia Koliada med anledning av både mordet och gästspelet.

    vänliga hälsningar
    Cecilia Djurberg

    SvaraRadera
  2. Tack Cecilia! Jag länkar i inlägget!

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.