torsdag, april 28, 2011

Ja, det kom från rätt käft

Med tanke på Vladimir Putins hastiga besök i Sverige och träff med Reinfeldt, kommenterar vi det på ledarplats i BLT, både i onsdags 27/4, och idag, torsdag 28/4.
Rysslands premiärminister kritiserar bombningarna i Libyen på grund av att civilbefolkningen drabbas. En grotesk infallsvinkel från en man som är ansvarig för kriget i Tjetjenien.
Här kan man läsa fler ledare om CIS.

Igår, kan jag för övrigt berätta om, var vi ett antal föreläsare som inbjudits till af Chapmangymnasiet i Karlskrona, för att berätta om våra erfarenheteter av Kalla kriget och det gamla Östeuropa. Där var både underrättelsefolk och akademiker. Stefan Hedlund var där, bland andra.

Själv pratade jag om hur vi som ungdomar upplevde det delade Europa, och hur vi reste till Rostock med klassen 1991 i ett ungdomsutbyte. En resa som jag tror format mig som person, vad jag valde att studera efter gymnasiet, min ideologiska utblick och min syn på historien.

I arbetet med föredraget har jag kollat igenom massor av klipp på YouTube. Några visade jag för ungdomarna.
Kön till första McDonalds i Moskva 1990. (Notera Cola-skylten, precis i början)
ABC rapporterar om murens fall - en "prata" mellan studion i USA och korrespondenten på plats. "Nu kan alla resa precis som de vill."
Denna tyska dokumentation av vad som hände vid Bornholmer Strasse när muren öppnades.

Det är så lätt att glömma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.