lördag, oktober 27, 2007

Duckandet fortsätter

På moderaternas stämma i Gävle kan man bara konstatera, att landets ledning fortsätter att ducka i frågan om den ryska gasledningen.

Stämmodeltagare och riksdagsman Rolf K Nilsson är en av dem som har ställt frågan: När ska regeringen tydligt markera att ledningen inte är önskvärd för Sverige?

Men svaret från Gunilla Carlsson och regeringen förblir detsamma som det nu varit i månader: Havsrättskonventionen regerar. Sverige har få möjligheter att sätta stopp för Rysslands planer. Ingen formell ansökan har ännu inkommit om att konstruera en ledning. När så sker ska det ske en miljökonsekvensanalys.

Men små möjligheter att stoppa projektet bör väl inte hindra att Sverige klart och tydligt talar för sin sak.

Ska regeringen fega ända tills ledningen är ett faktum?

7 kommentarer:

 1. Varför skulle ledningen inte vara önskvärd för Sverige? Och om Sverige mot förmodan på något sätt skulle kunna stoppa ledningen, hur skulle det påverka Sveriges förhållande till Ryssland?

  SvaraRadera
 2. Alltså, två delar i denna fråga.

  1. Nej, den är inte önskvärd för Sverige eller för Tyskland heller för den delen, eftersom jag är övertygad om att Kreml kommer att använda den i flera maktsyften. Jag tror också att Putin kommer att använda den som förevändning för att öka den ryska militära närvaron i Östersjön.

  2. Sverige kan inte alltid fundera över vilka reaktioner som kan komma i omvälden. Det har vi ägnat oss åt alldeles för mycket under 1900-talet.

  SvaraRadera
 3. Det är gammal rysskräck som spökar hos svenskar. Att rysk militär skulle börja spionera på skärgårdsbornas upphängda kalsonger ser jag som ganska långsökt. Denna gasledning ger dessutom inga sådana extra möjligheter, även om de skulle vilja.

  Och vad gäller maktförhållande, kan man inte vända på det? Nu blir Ryssland än mer beroende av Europa.

  Gasledningen är igång, som jag skrivit om på min blog tidigare. Upphandlingarna är klara. Jag är förundrad över att svensk media inte noterat detta, för man skriver mycket om det i rysk affärspress (och tysk).

  SvaraRadera
 4. Och jag hävdar med en dåres envishet att ryssfientlighet är något helt annat än rädsla för Putins styre, vilket jag erkänner att jag känner.

  Det går att skilja mellan skepsism mot Kremls politik och inställning till ryssarna som sådana.

  vänligen
  Sylvia

  SvaraRadera
 5. Men isf måste du förklara vad du ser som hot. Vad är det Putin kan göra med denna ledning?

  SvaraRadera
 6. Sorry att jag inte svarat. Har varit krasslig.

  Yes, jag kan mycket väl se att gasledningen kan användas som förevändning för att öka den militära närvaron i Östersjön.

  SvaraRadera
 7. Förstår inte Sylvia att regeringen och moderaterna vill att gasledningen skall dras i Östersjön
  Det är bara den där galne stridstuppen och folkpartisten som är emot.

  Ninel

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.