tisdag, oktober 02, 2007

PM för evigt?

Vladimir Putin meddelar att han vill kandidera i parlamentsvalet som hålls i december.

Det har väl under lång tid stått klart att han har haft någon plan i bakfickan för att hålla sig kvar i maktsfärerna - som bekant är det ännu bara Boris Jeltsin av de ryska ledarna som frivilligt har avgått och lämnat politiken helt.

I ett land som Ryssland innebär varje ledarbyte en kritisk period. De efterkommande politiska krafterna ägnar sig ofta åt att avpolletera och helt marginalisera sin företrädare. Det är historiska mekanismer som har spelats upp gång på gång. Därför ingår det knappast i planen att ryska presidenter efter fullgjort värv drar sig tillbaka till en undanskymd tillvaro på en datja.

Nu står det klart vad Putins avsikt egentligen är. Som premiärminister finns det inget som hindrar att han drar upp riktlinjer för presidenten. Och det finns inget som hindrar att han kan ställa upp i nytt val. Eller att han helt enkelt sitter kvar som PM på evärderlig tid. Läs även Svenskan i detta ämne!

1 kommentar:

  1. Jepp, full fart på Putin.

    http://www.niklascarlsson.se/2007/10/putin-i-farten-igen.html

    //Niklas C

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.