torsdag, november 01, 2007

Intressant i Axess!

Som vanligt finns en massa matnyttigt och intressant i tidsskriften Axess. I senast numret finns en liten kortintervju mend Edward Lucas, som jobbat för Economist under många år. Där har han bevakat Östeuropa.

Han menar att Öst- och Centraleuropa är mycket bättre på att tillvarata de traditionella frihetsvärderingarna än Västeuropa. För människor som en gång befann sig bakom järnridån är det naturligare att vända sig mot USA än för de många gånger USA-kritiska västeuropéerna.

Dessutom är han långsiktig optimist om Rysslands utveckling, och menar att landet, eller delar av det, förmodligen kommer vara ett västland om några årtionden.

Det är en optimism som värmer. Men man kan innerligt hoppas att Ryssland kan bli en integrerad del i väst utan att bli ”västligt” - varför måste just det vara en värdemätare på bra kontra dåligt? Det viktiga är

1. Verklig demokrati med öppna och rättvisa val
2. Genomgripande yttrandefrihet med statsoberoende medier
3. Ett rättsväsende som står fritt från politiska påtryckningar.
4. Grundläggande mänskliga rättigheter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.