måndag, december 03, 2007

Bleka svenska regeringskommentarer

Regeringens kommentarer till det ryska presidentvalet är blekt mesiga. Carl Bildts i allmänhet och Fredrik Reinfeldts i synnerhet.

Jag kan inte säga att jag är särksilt förvånad, men besviken ändå.
Carl Bildt ska tydligen hålla presskonferens i Moskva i eftermiddag. Då hoppas jag att han formulerar sig något skarpare än på sin blogg.

I alla fall lite tydligare än att bara konstatera med ett snett leende så där, att det handlar om ”styrd” demokrati, tack!

Birgitta Ohlsson, fp, talar däremot ur skägget. Här nedan följer hennes pressmeddelande:

- De första prognoserna från söndagskvällen visar att president Putin och hans parti vunnit en överväldigande seger i de ryska parlamentsvalen.
Själva valrörelsen har varit smutsig och kantats av anmärkningsvärda ingrepp från myndigheterna. Flera hundra oppositionspolitiker däribland profiler som Boris Nemtsov, Garri Kasparov och aktivister från folkpartiet liberalernas systerparti Jabloko har fängslats. Polistrakasserier, order om att statsanställda ska värva röster till regeringspartier samt attacker på journalister har varit vardag. Detta beteende är ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

Det säger Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikestalesman i en kommentar
till kvällens ryska valresultat.

- Sverige och EU bör tydligt markera mot den bristfälliga respekt för den demokratiska processen som ryska myndigheter uppvisar. Det som skett visar att Sverige bör intensifiera stödet till det ryska civilsamhället, människorättsgrupper och oberoende journalister. Den smutsiga valrörelsen gör dessvärre Ryssland till en skendemokrati, avslutar Ohlsson (fp).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.