torsdag, april 03, 2008

Anna Politkovskaja är djupt saknad

Per Jönsson, ledarskribent på Dagens Nyheter, omnämner i dagens tidning (3/4-08)en opinionsmätning sponsrad av BBC, vilken har frågat över 17 000 människor i 34 länder om deras attityder till andra länder.

Det är ju en intressant läsning. Den andel människor som anser att USA bidrar till ”mest negativt” har sjunkit från 57 till 52 procent, och "mest postitivt" har stigit från 31 till 35 procent.

Motsvarande siffror för Ryssland är 33 procent, en minskning med sju procent det senaste året, och 37 procent betraktar landet på ett övervägande positivt vis, en ökning med åtta procent.

Svaret på varför dessa siffror ser ut som de gör kan man nog utan tvekan hitta i det krig som USA satt igång i Irak. Bilden som kommit ut av det i världens massmedier, och den bevakning som har blivit frukten av det, har inte varit nådig för USA. På goda grunder, vill man ju säga.

På samma sätt kan man nog konstatera att Rysslans strategi att a) undertrycka konflikten i Tjetjenien b) spärra ute journalister och c) pumpa ut bilden av att allt numera är "normalt" där, har lyckats.

Världen har glömt bort kriget i Tjetjenien.

Anna Politkovskaja, du är djupt saknad.

4 kommentarer:

 1. Citat 1:
  "...man har frågat över 17 000 människor i 34 länder om deras attityder till andra länder.
  Den andel människor som anser att USA bidrar till ”mest negativt” har sjunkit från 57 till 52 procent, och "mest postitivt" har stigit från 31 till 35 procent."

  Alltså: Andelen som tycker USA bidrar negativt har sjunkit och den positiva andelen har stigit.
  Detta tyder jag som att USAs anseende har förbättrats !

  Citat 2:
  "Svaret på varför dessa siffror ser ut som de gör kan man nog utan tvekan hitta i det krig som USA satt igång i Irak.
  Bilden som kommit ut av det i världens massmedier, och den bevakning som har blivit frukten av det, har inte varit nådig för USA."

  Detta tyder jag som att USAs anseende borde ha försämrats ???

  På något sätt tycker jag alltså att du har blandat in något felaktigt fel här ?

  Fss tittar jag i DN och ser att skribenten här undrar om "Beror denna plustrend för USA på att Bush nu under sitt sista presidentår anses vara så försvagad att allt USA nu gör bara kan gå åt rätt håll?".

  Den gode Per Jönsson bekräftar alltså min förmodan:
  Du bara ögnade genom hans artikel och missade poängen !
  Din slutsats under Citat 2 är alltså av typ "Goddag Yxskaft !".

  Om du bjuder på en öl nästa gång jag är i K-a så lovar jag att inte berätta fadäsen för någon !

  Tjalle Tvärvigg

  SvaraRadera
 2. Bästa Tjalle Tvärvigg!
  Jag har inte för vana att stämma möten med främmande människor. :) Vi är alla mänskliga, du får gärna berätta om min tabbe för hela världen, det är okej.

  vänligen Sylvia

  SvaraRadera
 3. Bästa Sylvia,

  Vad jag vet föreslog jag bara att du skulle bjuda på en öl ?
  Inte ett ord om att du skulle vara närvarande !

  Tjalle Tvärvigg
  (också mänsklig)

  SvaraRadera
 4. Det som är intressant är väl hur analysen kom till. Du ville visa nåt med inlägget - det vill man alltid när man skriver nåt. Och här anar jag att du vill få sagt att USA är, trots allt, öppna och tillåter att vi journalister skriver vad vi vill - till skillnad från Ryssland. Slutsatsen är att du, redan från början, hade klart för dig vilken slutsats du ville komma fram till och att du sedan formade fakta utifrån din slutsats. Och det är väl så både journalistik och foskning går till idag...

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.