onsdag, april 09, 2008

Waxberg mitt i strömmen

I måndags, 7/4 kunde man åter igen i Svenska Dagbladet läsa Arkadij Waxbergs (eller Arkadij Vaksberg, som Nordstedts transskriberar hans namn) analys av det inrikespolitiska tillståndet i Ryssland: Hela Ryssland dansar efter Putins pipa. Texten är som vanligt när det kommer till Waxberg, oerhört intressant, om än inte så överraskande denna gång.Waxberg är just nu också aktuell i ett annat sammanhang. Hans bok Giftlaboratoriet (Laboratorija Jadov) har precis kommit ut, och har första recensionsdatum den 14 april. Jag sitter med ett exemplar i handen just nu och ser fram emot hisnande läsning. Boken har undertiteln Från Lenin till Putin - 90 år av politiska mord.

Med tanke på att Waxbergs senaste bok på svenska utom 1997 (han hade en rad år i mitten på 90-talet då han publicerade en rad böcker med bara några års mellanrum) ska det bli spännande att se vilket mottagande den får i svensk press.

Boken är ju faktiskt högaktuell med tanke på mordet på Litvinenko. En dissidents död om Litvinenkos väg genom maktapparaten i Sovjet/Ryssland kan högt rekommenderas för den som inte har anlag för klaustrofobi.

Waxberg knyter därmed med sitt boktema an till en internationell kris som väl inte riktigt har fått sin lösning ännu. Det ska bli en glädje att få sätta tänderna i den här boken!

Arkadij Waxberg
Giftlaboratoriet
Nordstedts 2008


Andra artiklar i Svenskan av Waxberg under det senaste halvåret:
Inga kval i ryskt presidentval

Rysk valrörelse i skräckens tecken

Det ryska politiska spelet en parodi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.