måndag, maj 04, 2009

Apropå nätets räckvidd, ja...

Häromdagen var det pressfrihetens dag. En av de farligaste länder att vara kritisk journalist i, är Ryssland.

Det senaste, tragiska fallet av överfall, skedde under valborgshelgen i staden Rostov- na-donu, i Rostov oblast, på gränsen till Ukraina.

Oppositionella medier på nätet rapporterar att journalisten Vjatjeslav Jarosjenko på tidningen Korruption överfölls i sin port på väg hem. Han fick flera hugg i huvudet och opererades fram till klockan fem på morgonen. Han hamnade i en koma, som han till dags dato inte kommit ur.

Webbsidan kasparov.ru skriver att början av 2009 har överlag varit våldsam för journalister i Ryssland. I mars var det ett överfall på en journalist i Saratov, som fick tio knivhugg i huvudet. Ytterligare en journalist i Moskva misshandlades, bland annat. Så här skriver Ulyana Ivanova på Kasparov.ru:

”Только за четыре месяца 2009 года в России был совершен ряд жестоких покушений на представителей прессы. Так, в марте неизвестные напали на саратовского журналиста Вадима Рогожина и нанесли ему около 10 рубленых ран по голове. Также в марте в подмосковном Серпухове был избит журналист Максим Золотарев, выпускающий редактор газеты "Молва Южное Подмосковье". В Химках после избиения скончался верстальщик независимой газеты "Гражданское согласие" Сергей Протазанов.”

Nätets räckvidd har för övrigt orsakat att de flesta journalister som arresteras i världen faktiskt jobbar med internet som sin främsta publiceringskanal.

Och när jag skriver om detta fall, och ska titta på de senaste inläggen, och ska länka, märker jag att kasparov.ru inte längre finns tillgänglig på nätet. Ja, se det var ju intressant. En sån tur att jag hade en sida kvar i min chache!

Apropå nätets räckvidd. (Uppdatering 5/5: så bra! Nu fungerar det igen!)

1 kommentar:

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.