fredag, maj 11, 2007

ESC ett sätt att manifestera Europa

Jag tror inte att schlagerfantasterna har förstått vad det hela handlar om när de dömer ut konkurrensen till the Ark i Helsingfors på lördag.

Jag tror nämligen inte alls att the Ark har särskilt stora chanser att vinna. Däremot tror jag att bidrag som Lettland (lådsasopera i höga hattar) och Bulgarien (etnopop med sedvanliga trummor på scen) kommer ha betydligt bättre chanser.

ESC betyder något helt annat i Östeuropa än här. Medan länder som Storbritannien skickar nåt tramsigt flygvärdinneskit (landet som gav oss band som the Clash!), eller Schweiz övertramsiga vampyrkrafs, ger de ”nya” deltagarna allt, även om VI inte alltid tycker det är lysande.

Men ESC är en otroligt viktig chans för dem att marknadsföra/göra propaganda för sitt land. Se bara på diktaturen Vitrysslands bidrag. DET kommer sannolikt ha stora chanser att vinna. Därför att man satsar stenhårt på att skaka fram en bra låt.

För andra länder (där kan man nog tyvärr inte räkna in Vitryssland) har ESC blivit ett sätt att manifestera en Europatillhörighet. Gjorde man en undersökning skulle man säkert finna, att det röstas utav bara sjutton i dessa ”nya” länder. Och det är helt naturligt.

Varför tror ni att före detta Östeuropa tog hem grand slam i torsdagens semi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.