tisdag, juni 05, 2007

Ilves karameller

Nyhetssajten Radio Free Europe är en pärla (länk finns här nere till höger). Där kan man alltid få reda på något matnyttigt. Denna gången, till exempel, att Estlands president Toomas Hendrik Ilves opponerar sig mot Vladimir Putins politik.

Han tycker att Ryssland borde isoleras. Personligen ställer jag mig tveksam till det. Dialog är det viktigaste vi har för att uppnå förstålse mellan folk. Man når sällan framgångar på att isolera radikala krafter.

Men Ilves har onekligen en poäng i följande: (citat från RFE/RL)

"If it is true that democracies do not go to war with each other, then what the hell is a country that threatens to target its nuclear missiles at Europe doing in the G8, the club of industrial democracies?"

(Ungefär: Om det är sant att demokratier inte krigar med varandra, vad fan gör då ett land som hotar att vända sina robotar mot Europa i G8, klubben för industriella demokratier?")

4 kommentarer:

 1. Ursäkta var det inte USA som började med två bilaterala avtal om utplacering av missilförsvar samt radarstation. Detta utan att ha konsulterat vare sig NATO eller EU. Denna inkompetenta soppa gjord i av Bush administrationen har nu på ett alvarligt sätt ökat spänningen i Europa. Att Ryssarna känner sig hotade och ignorerade är helt naturligt och måste givetvis svara på denna provokation.

  SvaraRadera
 2. Ilves den gamle Radio Free Europe journalisten har tankar om demokratier speciellt i sitt östra grannland. Kanske skulle han då också ge sitt kära Estland en tanke. Kanske skulle han läsa rapporten från Amnesty International http://web.amnesty.org/library/Index/ENGEUR510022006?open&of=ENG-EST där Amnesty skriver. Diskrimineringen av språkliga minoriteter måste upphöra. Rapporten ger med en skrämmande tydlighet en bild av ett land i EU som på ett upprörande sätt kränker språkliga minoriteters mänskliga rättigheter därav den allvarliga kritiken. Han kanske skulle konsultera med sin premiärminister Andrus Ansip som fram till 1989 var ordförande för kommunistpartiet i Tartu. Att på detta sätt kritiseras torde inte höra hemma i ett EU land 2006, 2007. Vad tycker du Sylvia?

  SvaraRadera
 3. Du menar att Ilves kastar sten i glashus, och att man först ska sopa framför egen dörr?

  Ja, kanske det. Men då skulle Sverige inte heller kunna kritisera något annat land som brukar tortyr, eftersom vi själva blivit kritiserade av FN:s tortyrkommitté.

  Det finns inget som säger att man inte kan arbeta i flera led samtidigt. Både kritisera Ryssland, och samtidigt arbeta för att utveckla det egna landet.

  Och givet Baltikums historia, har jag viss förståelse att de tar sig ”friheten” att ha synpunkter gentemot sin granne. De har ganska mycket att ta igen i det sammanhanget.

  vänligen!

  SvaraRadera
 4. Självklart skall alla ha rätt att framföra sin åsikt, detta gäller även President Ilves. Även om hans förslag att isolera Ryssland var till och med extra korkad för att komma från en Estnisk politiker.
  Du tycker tydligen att en viss form av diskriminering, apartheid light, kan rättfärdigas med tanke på Estlands historia. Låt oss diskutera den ett ögonblick.
  Om man studerar det Estniska språket så är de flesta lingvister överens om att rötterna ligger i norra Ryssland väst om Ural några tusen år före Kristus. Så när man ibland pratar om att Ryssarna i Estland borde åka tillbaka till sitt hemland så kan man undra vilka man menar.
  Vi vet alla att Lenin genomförde den ryska revolutionen den 7 november 1917 i Sankt Petersburg. Vad som kanske inte är lika känt är att den Estniska Kommunisten Jaan Anvelt två dagar innan genomförde en revolution i Tallinn. Hans framgångar stärkte Lenin.
  Lenin gav Estland sin första självständighet februari 1920.
  Fram till 1934 hade Estland mer än 20 olika regeringar det ansågs vara för demokratiskt och omöjligt att styra.
  1934 genomför Konstantin Päts en statskupp, förbjöd alla politiska partier, införde diktatur samt fängslade tusentals politiska motståndare. Denna diktatur upphävdes i praktiken inte före sovjetunionens fall början av nittiotalet.
  Frankrike och Storbritannien uppmuntrade en intervention av sovjetunionen av Estland men såg det som ett sätt att kontrollera malm transporterna Sverige Tyskland. Lite senare gjorde Stalin upp med Hitler den s.k. Molotov Ribbentrop pakten vilket gav Sovjetunionen större fördelar.
  1939-1940 Stalin pressar på Konstantin Päts som känner sig tvingad att gå med på Stalins krav på intervention av Estland. Samtidigt vägrar Finland att falla undan som Estland gjort och därmed startar kriget Sovjet Finland.
  1941 den Tyska ockupationen börjar det antas att cirka 50000 Ester var involverade i den Tyska administrationen. På mindre än ett halvår lyckades nazi administrationen tillsammans med sina estniska kollaboratörer utrota varenda jude i Estland, landet förklarades judenfrei. Estland framtogs som en inspirationskälla på Wannsee konferensen som några månader senare beslöt om att göra Europa judenfrei.
  I dec 1943 den sk Teheran konferensen går Roosevelt och Churchill med på Sovjetunionens överhöghet över bla Estland och dess rätt att tillsätta en kommunistisk regim efter krigsslutet.
  Efter krigsslutet börjar en jakt på tysk kollaboratörer många lyckas fly bla till Sverige men vissa antar att massdeportationer avrättningar att så många som 50000 Ester berördes.
  Under hela tiden under Sovjetstyret fram till 1991 var Presidenten Premiärministern samt ordförande i det Estniska kommunistpartiet bara etniska ester med något undantag.
  Så vad leder detta till för slutsatser när.
  Ester egentligen är ur Ryssar
  Oktober revolutionen startade i Tallinn av en Estländare
  En Estländare inför en diktatur i Estland från 1934 fram till 1991
  Esterna var synnerligen samarbetsvilliga såväl med Stalin som med Hitler
  Estland administrerades under hela den kommunistiska tiden av Ester.

  Borde inte debatten handla om vilka personer som gjorde vad under olika tidsepoker. Istället att som nu skylla allt ont på Ryssland och olika Ryssar enbart? Detta är exakt vad den styrande eliten i Tallinn idag vill undvika debatten vem som gjorde vad. Tyvärr så skulle mycket obehagliga sanningar då komma upp om en del etniska ester. Givetvis är det bättre att skylla det mesta på Ryssland och Putin.

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.