fredag, juni 08, 2007

Nato och Ryssland

Den som vill veta mer om varför USA och Ryssland har så svårt för varandra bör läsa denna mycket upplysande artikel på Svd:s nätupplaga.

Tills för kanske sex-sju år sedan var jag av uppfattningen, att Nato absolut inte bör utvidgas för att inte provocera Ryssland i det instabila läge som landet var/är i.

Nu hyser jag betydligt större förståelse för de länder som vill in i Natos församling.

Trots det är jag lite orolig över att jag hade rätt. Det är svårt att bortse från att utvidgningen av Nato kan ha bidragit till känslan av isolering i Ryssland. Samtidigt som Putin har varit snabb att spela på dessa stämningar.

Å tredje sidan är löftena som Nato gav till Gorbatjov under 80-talet problematiska. Nato kunde ju omöjligt bestämma vilka beslut som fria stater skulle ta i framtiden.

Det återstår väl att se om Putins utspel om en gemensam raktetbas i Azerbajdzjan är en utsträckt hand, eller om Nato kommer avvisa förslaget.

Det ser ju inte så ljust ut, tyvärr.

3 kommentarer:

  1. Härligt , en ung kvinna som inte ser Usa som det enda och största världsproblemet.

    SvaraRadera
  2. Har du lagt ner din blogg?

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.