måndag, juni 04, 2007

Klyschigt värre...

Det borde vara förbjudet att illustera artiklar om Ryssland med ett gäng ryska 'matrioshki' (ni vet, de ryska dockor man kan sätta i varandra) och tro att man kan vara originell.

För mig har det samma effekt som att tonsätta en dokumentär om Ryssland med balalajkamusik. Det får mig ofelbart att fundera över hur mycket djup och kunskap som egentligen ligger bakom artikeln/dokumentären. Det är ju ungefär lika kunnigt som att porträttera Storbritannien med män i kubb och paraply.

Det senaste exemplet är tidningen Affärsvärlden som under temanumret Den ryska rysaren, har en matrioshka med Putin på framsidan. Man dör, vilken originalitet! Brittiska The Economist skriver ofta om Ryssland, och de lyckas för det mesta med att undvika de värsta fällorna.

Det gör dem också trovärdiga.

2 kommentarer:

  1. ja, jag har två böcker i hyllan med putin som matrjoska. men så är det dålga böcker också, av fördomsfull brittiska journalister, som generaliserar om rysk mentatlitet så att får lust att generalisera tillbaka om brittisk mentalitet och kolonial rasism...
    amanda

    SvaraRadera
  2. Herregud, din viktigpetter. Men man får väl förlåt p.g.a. din ringa ålder.

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.