onsdag, april 02, 2008

Med vitt grepp om det moderna Ryssland


Claes Ericsons nyutkomna bok Ryssland nu- trender i skuggan av Kreml är vad den heter.

Det är en bok om Ryssland just nu, just detta år eller möjligen ett par år fram i tiden. Det är en bok som föresatt sig att leverera en modern, någorlunda begriplig och sammanhållen bild av ett samhälle som alltför många i Sverige har en alltför grund kunskap om - både på grund av begränsad mediebevakning och en kvardröjande mental hjärnridå. Få svenskar ser Ryssland som sitt förstaval av resemål.

Men om man nu ändå skulle vilja resa österut, vilket varje svensk som är nyfiken på omvärlden absolut borde, då vore Ryssland nu den perfekta lektyren att läsa innan resan.

Boken tar ett vitt grepp om allt från den moderna mode- och rockscenen i Moskva till 90-talets pyramidspel, oligarkernas framväxt och dagens ekonomiska situation. Man kastas handlöst och omväxlande mellan olika ämnen, texterna är fullspäckade med intressanta siffror. Samt här och där ett inklippt människoöde för att individualisera statistiken.

Resultatet blir en intressant mix för alla som vill allmänbilda sig om Ryssland.
Jag kommer på mig själv med att anteckna för fullt i marginalerna.

Men detta gör också, oundvikligen, att det inte blir någon riktig neddykning i något ämne. Efter ett tag börjar jag helt enkelt sakna mer djuplodande diskussioner om saker som visserligen nämns här och där, men som sedan inte ges särskilt mycket utrymme i jämförelse med exempelvis ekonomi och kultur.

Det gäller främst det som händer på det sociala området i landet. Den grasserande hiv-epidemin nämns men knappt inte mer. Den tunga drogproblematiken får en sida, trots att författaren presenterar anmärkningsvärda siffror som jag tycker borde ha krävt en rejäl textutvikning. Trafficking omnämns en gång i hela boken, om jag inte misstar mig.

Problemet med kvinnomisshandel och kvinnans ställning i Ryssland får visserligen lite mer utrymme, men jag skulle gärna läst mer både om lagstiftningen och den praktiska situationen på MR- området (mänskliga rättigheter), och hur kvinnoorganisationerna arbetar för att komma tillrätta med problemen. Samt under vilka hårda villkor dessa ofta enastående organisationer faktiskt arbetar.

Men totalt sett är boken läsvärd för en intresserad allmänhet, framför allt för att den ger en lättillgänglig och begriplig bild av det moderna Ryssland. Själv har jag flera gånger när jag kommit tillbaka till Sverige upplevt att alla nyanser försvinner i rapporteringen. Allt reduceras till plus eller minus.

Just nu för det mesta dessutom till minus, på grund av den problematiska inrikespolitiska utvecklingen i landet.

Det finns också en uppenbar svaghet med Ryssland nu. Det är att den består väldigt mycket av färskvara. Och utvecklingen i Ryssland går så snabbt att boken kommer att vara inaktuell redan om några år. Det är ungefär som med den senaste mobiltelefonen. Den är gammal så fort den kommer ut på marknaden.

Men för det finns ju inget som säger att den inte kan tjäna sitt syfte.


Claes Ericson
Ryssland Nu – trender i skuggan av Kreml
Ersatz förlag
Första recensionsdag 2 april

2 kommentarer:

  1. Man säger att peter den store grundade det morderna ryssland. Vad gorde han som var så speciellt? om du kan svara på den frågan får du jätte järna skicka svaret till mig min e-mail är andre_gubben@hotmail.com MVH andre

    SvaraRadera
  2. Hej! Jag skickar ett svar till dig inom kort! vänligen Sylvia

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.