torsdag, april 09, 2009

Standpoint på något för hög växel

Den alltid lika intressanta brittiska tidsskriften (trots ansenlig grad av konservatism) Standpoint, skriver i sitt senaste nummer om ”BBC Kremlin Service”.

Artikeln handlar om hur BBC har skurit ned på sin ryska redaktion, och vilka protester det har piskat upp.

The Times har bland annat publicerat ett upprop mot nedskärningarna, men också ett antal andra artiklar om turbulensen kring BBC Russian Service.

Doris Lessing är bland de 60 protesterande, liksom Antony Beevor, Simon Sebag - Montefiore, Geoffrey Hosking, Dominic Lieven, Catherine Merridale. För att nämna några. Med andra ord, hela gräddan av engelskspråikga rysslandsforskare och författare.

Egentligen går dock Standpoints artikel ut på att nedskärningarna handlar om en rysk konspiration för att strypa det fria flödet av information i Ryssland. BBC har nämligen sändare i Moskva och Piter.

Robert Chandler, som skriver i Standpoint, menar att BBC efter murens fall tappade allt säkerhetstänkande. De började anställa engelskspråikga ryska journalister och insåg inte att alla ryska journalister med flytande engelska i bagaget måste varit kopplade till KGB på ett eller annat vis.

Nog för att jag kan vara konspirationsteoretisk, men här har nog Standpoints skribent lagt i en lite för hög växel. En vällande massa av KGB-agenter? Tillåt mig vara skeptisk.

Man får väl ändå titta på hur många ryssar som faktiskt lyssnar på kortvågsradio numera. Tekniken står faktiskt inte stilla på andra sidan pölen, nätet utbreder sig även där.

I det perspektivet verkar BBC:s ombakade satsning (nedskärningarna i sändningar ska satsas på en expanderad webbsida) ganska naturlig. BBC, liksom alla andra medieföretag, drabbas dessutom av finansiell kris. Dessutom är det främsta skälet nog ett annat: Nigel Chapman, Director, BBC World Service har uppenbarligen dålig koll på vad som händer i Ryssland. Han har avgått från sin post.

Men oavsett detta är det förstås en förlust att de båda länderna klipper ytterligare ett band med varandra.

Times ledarartikel om nedskärningarna


Svar från Nigel Chapman, Director, BBC World Service
(Avgick sedermera efter kritik)


Ryska journalister protesterar mot nedskärningarna


2 kommentarer:

  1. Det är nog inte speciellt många som lyssnar på BBC:s ryska sändningar. De flesta nöjer sig med Echo Moskvy, en del lyssnar också på Svoboda, fast det är krångligare. I Moskva finns Svoboda i alla fall på mellanvåg.

    Däremot tycker jag att BBC:s ryska webbsida är riktigt bra och tillförlitlig.

    SvaraRadera
  2. Nej, det är precis det jag menar. Jag kan förstå att de namnkunniga protesterar, men även BBC måste ju rationalisera.

    //Sylvia

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.