torsdag, april 02, 2009

nederlag + nationalism = farligt

Sverige är ganska fattigt på människor som verkligen begriper något av utvecklingen i före detta Sovjet. Den anglo-saxiska världen är desto bättre utrustad. Hela Engelsbergsseminiariet förra året var ett enda långt bevis på att den verkliga expertisen inom detta område inte går att finna inom detta lands gränser.

Den som vill läsa en riktigt intressant artikel om den osunda nationalism som Vladimir Putin har uppammat i Ryssland, kan läsa den här artikeln på Foreign Policy.

Den är skriven av Arkadij Ostrovskij, skribent vid The Economist. Hans huvudsakliga tanke är, att kriget i Georgien är ett led i den anti-amerikanism som härskar i ryska medier. (Och som enligt Julia Latynina rapporterar kring hur Medvedev åker till Washington och lär amerikanerna hur ekonomin ska skötas.) Kriget mot Georgien har beskrivits som en seger över USA.

Jag för min del associerar till det "lilla segerrika krig" som Nikolaj II trodde han skulle få när han gick i krig med den lilla nationen Japan 1904 - ett förmodat enkelt krig att vinna, och samtidigt vinna poänger på hemmaplan. Nikolaj lyckades inte särskilt bra, vare sig med det ena eller det andra. Putin har dessvärre varit mer framgångsrik.

Mitt i Rysslands ekonomiska kris har landet begått ett antal misstag. Märkligt vore det väl annars, även stabila och mogna demokratier genomgår exempellösa stålbad för tillfället.

Ett av dessa misstag var att höja tullen för använda bilar - något som slagit undan benen för stora delar av hela Vladivostoks ekonomiska motor - därav de kravaller i som utbröt i december. Och som vi i Sverige knappt hört talas om! Från Moskva flögs specialtrupper in för att ta hand om oroligheterna. "The brutality with wich these units dispersed the demonstrators shocked even the local police" skriver Ostrovsky.

Ostrovsky skriver också om hur Vladimir Putin har underblåst känslor av nederlag och förnedring hos den ryska befolkningen.

Det är sannerligen inget gott att ha med sig i bagaget om man vill bygga en verkligt stabil stat - och inte bara en stat som ser stabil ut men som under ytan är kaotisk och oförutsägbar. Vi vet ju vad sådana känslor kan mynna ut i - det har historien visat. I kombination med en virulent nationalism kan det bli riktigt otäckt.

Läs, läs läs!

1 kommentar:

 1. Men ha det kul ibland! Det är tråkigt ju att läsa. Du är välkomna t.ex. hit:
  http://inoforum.ru/forum/index.php?showtopic=1337
  eller hit:
  http://inoforum.ru/forum/index.php?showtopic=1126
  att skriva din menning irl :)

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.