måndag, juli 20, 2009

Svårare att undervisa - också

Man hann knappt blinka, så var den semestern över. Jag önskar att dessa sommarveckor vore mindre flyktiga, och mer beständiga. Men det är alltid samma sak. Efter ett par dagar är det som om semestern aldrig varit. Suck.

Jag noterar med oro det som rapporterades i morse på radions P1, nämligen att det enligt ett nytt lagförslag kommer att bli svårare för utländska lärare att verka vid ryska lärosäten. Sten Sjöströms reportage innehåller följande passus, värd att repetera:

”Enligt regeringen finns det en risk att de utländska lärarna sprider extremistisk ideologi bland studenterna, underblåser nationell och religiös fiendskap eller agerar på annat sätt som är till skada för den ryska nationella säkerheten. (...)
– Det här förslaget speglar en allmän hysteri, en föreställning om att vi är omringade av fiender och att alla bara funderar på hur Ryssland ska förstöras inifrån, säger till en rysk tv-kanal Jevgenij Bunimovitj, ordförande i forsknings- och utbildningsutkottet i Moskvas stadsduma.”


Till yttermera visso riskerar också ryssar att dömas för spioneri efter kontakt med västerländska kollegor.

I historiska turbulenta skeenden är det ofta svårt att avgöra om ett land är på väg åt ena eller åt andra hållet. Ryssland under nittotalet genomgick en oreda som väl kan liknas vid 1600-talets oredans år. Är det då så märkligt att pendeln slår över på andra hållet?

Tja, för den som vill ha ett starkt och stabilt Ryssland tryggt i sin roll i världen är det ett rent elände. Just nu ägnar sig Ryssland åt att straffa ur sig ur det internationella samfundet.

Uppdat: Läs även: Universitetens Magna Charta - finns även på ryska!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.