torsdag, februari 01, 2007

Putins demokratur

Det finns inga kandidater inom synhåll, ingen heller någon demokratisk process som kan vaska fram en kandidat.

Istället blir det absurda resultatet att journalister måste vända sig till den ryske presidenten Vladimir Putin för att höra sig för, vem som egentligen ska ta över när han går i pension 2008.

Själv har Putin sagt otaliga gånger att han inte tänker sitta en tredje period. Det skulle strida mot konstitutionen. Men när det gäller Ryssland, fan vet.

Det är ett märkligt land. Man vill arbeta med EU och USA och kräver att bli taget på allvar. Samtidigt vet alla samarbetspartners att stabiliteten i landet inte sträcker sig längre än max åtta år framöver. Varje ledarbyte innebär osäkerhet, turbulens och oro, både inrikes och utrikes; en ”weak spot”, så att säga.

Semidemokrati är faktiskt ett snällt omdöme om Putins Ryssland. Någon etablerade uttrycket demokratur om Vitryssland. Demokraturen Ryssland är för tillfället en destabiliseringsfaktor i världen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.