söndag, februari 11, 2007

Inte längre vänner...

I går, lördag, ägnade sig den ryske presidenten Vladimir Putin åt "USA-bashing" på Müchens säkerhetskonferens. USA har gått över alla gränser, ekonomiska, politiska och humanitära, menade han. USA strävar efter en unipolär värld, med ett enda maktcentrum. USA har gått från den ena konflikten till den andra utan att lösa någon av dem, menade han.

I början av sin karriär var Vladimir Putin extremt försiktig med vad han sade och vad han gjorde. Det fanns ingen möjlighet att veta vad hans politiska program bestod i när han tillträdde, eftersom han valde att aldrig uttala något i den vägen i medierna.

Nu vet vi desto bättre. Nästa år, 2008, ska Putin - åtminstone enligt konstitutionen -lämna över makten till en ny president. Han har krattat manegen för en rysk utrikespolitik med betydligt högre svansföring än tidigare. Experterna vill förvisso inte prata om ett nytt kallt krig. När jag samtalade med generalmajor Michael Moore häromveckan ansåg han inte att spänningarna mellan USA och Ryssland var av sådan art att man behövde oroa sig.

Men Putins tal var så skarpt, att det knappast kan finnas några tveksamheter om att Ryssland försöker vinna tillbaka sin förlorade position som världsspelare. Vi är många som hade hoppats, att landet skulle komma tillbaka i en reformerad version. Men mordet på Anna Politkovskaja i höstas visar, att inte mycket har ändrat sig i den forna supermakten.

I lördags hävdades det från officiellt ryskt håll att det mordet var löst, att det är tjetjener som låg bakom det. Ett skämt, faktiskt.

Det känns väldigt länge sedan Putin och Bush ägnade sig åt gemensam hästridning på Bushs ranch.

1 kommentar:

  1. Hej Sylvia,
    jag funderade också kring detta häromdagen, och det oroar mig ganska mycket. Särskilt i kombination med den kraftiga militära upprustning som Ryssland sysselsätter sig med - och som skall accelerera ytterligare. Se här: Den ryska björnen vaknar

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.