torsdag, maj 03, 2007

Sårad stolthet Rysslands svaghet

Sedan Jeltsin dog har det varit en vecka full av oroväckande nyheter från Moskva. Carl Bildt har äntligen talat ur skägget (det han knappast har) om hur ryska myndigheter beter sig.

Bronsstatyn i Tallinn har blivit en symbol för något som vi i Sverige knappast kan förstå.

Statyn står, för esterna, för ett sextio år långt, kommunistiskt, förtryck, med deportationer och utrensningar. För ryssarna handlar det om en symbol för befrielse. Men det är som om nazisterna skulle rest ett monument i Oslo och förväntat sig att norrmännen skulle vilja ha det kvar.

Bästa värdemätaren på en stats demokratiska mognad, det är hur detta land förhåller sig till sina minoriteter i utlandet. I länder med låg demokratisk mognad blir minoriteter och den egna nationaliteten till pjäser på ett schackbräde, som man använder för att sätta press på, och utpressa, sina grannar med. I detta fall utgör Balkan ett utmärkt exempel.

I stater med hög demokratisk mognad är minoriteternas ställning utomlands snarare ett föremål för vänskapliga förbindelser, snarare än hot om våld.

Rysslands och Moskvas agerande i frågan om bronssoldaten bekräftar att man inte vet vad kompromisser är, att man inte är intresserad av att höra den andra vinklingen av berättelsen, att man med sårad stolthet bevakar allt som rör den egna historien med näbbar och klor.

Bronssoldaten finns nu på Tallinns krigskyrkogård. Ryssarna ska nog vara glada över att den istället inte är nedsmält till bronsmassa.

2 kommentarer:

  1. Jag hamnade på grund av en vag sökning på goggle på din blog.
    Den var så läsvärd så jag skulle vilja kommentera lite grand.

    Tänk Du om nasisterna i staden Wien skulle få för sig att transportera bort de tre ryska soldater som står staty mitt i staden nedanför det nedre Belvedere. Hur skulle det uppfattas? Att man har olika synsätt på andra väldskrigets historia är väl förståerligt, men när man vill sudda bort alla
    minnen från denna mörka hemska tid blir jag rent ut sagt heligt förbannad!

    SvaraRadera
  2. Det kan man bli. Men det är trots allt esterna som själva måste avgöra om den staty som de ser som symbol för förtryck, ska stå kvar eller inte.

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.