torsdag, mars 06, 2008

Stöveltramp på Röda Torget


Satt på bussen hem från kören och skummade i mobiltelefonen vad som hänt under repetitionen. Fick syn på denna nyhet på Dagens Nyheters mobilweb, om att segerparaderna ska återupptas på Röda Torget.

Ett steg tillbaka, sprängfyllt av symbolik och dåliga associationer. Två dagar innan ska Medvedev sväras in som president. Just ett intressant vis att börja sin mandatperiod på. Framför 8000 soldater.

Uppenbarligen har DN/TT (artikeln är nämligen från TT ursprungligen) publicerat uppgifter om detta januari, men jag har faktiskt totalt missat det.

Gör jag en höna av en fjäder? Skulle inte tro det. Vid det här laget har världen vant sig av med sådana mastodontparader så fullkomligt, att de enda associationer man får när man tänker på det, är Nordkorea.

Somliga reagerar alltid på det jag skriver med frågan: Vad har du emot Ryssland? Men militärparader, det har jag alltid något bestämt emot, alldeles speciellt helt nyinrättade. Och speciellt mot bakgrund av den förnedring som det ryska folket upplevde hela 90-talet som. Vi vet alla vad revanschlusta kan leda till. Det går bra att läsa om i alla historieböcker över 1900-talet.

Hur många har egentligen uppfattat detta här hemma i Svedala? Skulle inte tro att det är så värst många.

3 kommentarer:

 1. finns det månne inga militärparader i Sverige?

  http://ru.youtube.com/watch?v=kE_EALzth0U

  SvaraRadera
 2. Självklart, Rysslands militära muskelspännande är ett rent svar på hotet från Smålands karoliner. De angrep en gång för tre hundra år sen och de kan göra det igen. Att ingen fattar det.

  SvaraRadera
 3. Rysslands förnedring på 90-talet var till stor del ett resultat av en fullständigt oduglig ledare i Jeltsin som lät oligarkerna härja fritt. Det förvärrades i sin tur av det liberala experimentet importerat från väst, glatt påhejad av USA m fl. Clintonadministrationens skuld i detta är för övrigt påtaglig då de kastade bort hela 90-talet utrikespolitiskt.

  Det allvarliga är inte att ryssarna börjar med militärparader igen, det allvarliga är att den modell med liberal demokrati och fri marknadsekonomi som hyllas som religion i väst misslyckades så kapitalt när den exporterades (och inte bara i Ryssland för den delen).

  Många ryssar upplever att väst som vanligt hycklar och kör med taskspel i relationen till Ryssland och att exporten av demokrati och liberalism bara var ett sätt att försvaga dem. Då söker man sig tillbaka till mer beprövade metoder, oavsett vilka brister de kan ha haft (minnet är kort).

  DET kommer ställa till problem för oss alla under lång tid framöver.

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.