fredag, mars 07, 2008

Tuff kvinna till kvinnodagen

Åsne Seierstad är en otroligt tuff brud, om det något vanvördiga uttrycket tillåts. Rent journalistiskt har haft ett gott öga till henne ända sedan USA:s invasion i Irak. I senaste Fokus berättar hon om sin bok, Ängeln i Groznyj. En bok jag bara måste ha tag i. Har man hört Anna Politkovskaja berätta om helvetet där på sitt lågmälda men oerhört ihärdiga vis, är det omöjligt att glömma, oavsett det officiella Rysslands tystnad.

Och imorgon är det åter dags för de ryska kvinnorna att få blommor av sina män. En trevlig tradition förvisso, men mot bakgrund av att tiotusentals kvinnor dör till följd av "domestic violence" i Ryssland varje år, blir det mot en ytterst mörk bakgrund.

"Enligt det ryska inrikesministeriet dödades 9 000 kvinnor av sin partner eller före detta partner under år 2003. Det betyder att varje timme dödas en kvinna av en närstående man. Den fulla omfattningen av problemet är dock okänd eftersom ingen centraliserad och könsuppdelad statistik över våld mot kvinnor inom familjen förs. En oberoende undersökning från 2003 visar att mäns våld mot kvinnor i hemmet är utbrett och omfattar såväl psykiskt som sexuellt och fysiskt våld."


Från Amnesty, 8/3-2006.

Och då ska man minnas att de 9000 kvinnorna angavs till 14000 år 1999. Jag tror knappast att statistiken sjunkit, snarare att siffrorna hyfsats till.

2 kommentarer:

  1. siffrorna kan ju ha sjunkit på riktigt, våld och fattigdom brukar hänga ihop. När den ena sjunker sjunker den andra. En annan faktor kan vara att alkoholkonsumtionen i vodka sjunker. Vill man komma åt problemet med våld mot kvinnor (och män) måste man börja utrota såväl alkoholism som fattigdom.

    Lite förvånad över att ditt inlägg inte innehåller någon diskussion över något av detta.

    SvaraRadera
  2. Helt legitima kommentarer, Karl. Visst kan det vara som du säger, att minskad fattigdom bidrar till en förbättrad situation för kvinnorna. Tyvärr vet vi dock, att Ryssland är ett (och har alltid varit) samhälle där kvinnan har haft svårt att hävda sig och sina rättigheter. Våld i hemmet prioriteras inte av polisen eller några andra instanser i det ryska samhället. Kvinnoorganisationerna jobbar i hård motvind. Så visst kan det vara som du säger, men jag är böjd att tro att det handlar om en frisering av sifforna.

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.