tisdag, maj 27, 2008

Hitler och Stalin

En kollega till mig brukar säga att jag dras till diverse gräsligheter. Och det är kanske sant: Jag rekommenderar sällan gulliga och fridfulla böcker till folk. Det är inte min grej. Inte så ofta i alla fall.

Häromsistens läste jag om Litvinenko, som förgiftades i London. Just nu håller jag på att avsluta Arkadij Waxbergs Giftlaboratoriet. En fullkomligt vidrig berättelse om mördarna i Lubjanka, som utförde experiment på levande människor för att kunna ta fram de mest effektiva och "osynliga" gifterna åt Stalin. Waxberg driver tesen att Raoul Wallenberg mördades på det viset.

Jag hävdar bestämt att man måste läsa sådant här för att förstå exakt hur nära nazismen och kommunismen ligger varandra ideologiskt sett. Eller glider i varandra, rättare sagt. Det blir extra intressant om man funderar över hur dessa båda länder har lyckats ta tag i den mörka tiden: I Tyskland diskuteras den nu mer än någonsin, men i Ryssland har man i princip lagt locket på under Putin. Det reses till och med nya statyer av Stalin. Vad gör det med ett folk?

Nästa bok som ligger på mitt bord är en bok jag köpte i London: Richard Overys (professor i historia vid Kings College i London) The Dictators; om Hitlers Tyskland och Stalins Ryssland. Den har blivit höjd till skyarna.

4 kommentarer:

  1. Ifall du uppskattar boktips kan jag rekommendera Imre Kertesz essäsamling "Det landsförvisade språket". Eftersom han genomlevde såväl nazism som kommunism, har han en del intressant att säga om ämnet. Ifall den tilltalar din ideologiska ståndpunkt vet jag inte, men hans poäng går på tvärs med den något förenklade idén att "kommunism och nazism är samma sak". Han menar att de är väldigt olika saker, men att de två systemen var lika i sina effekter; dvs. terror, massmord och diktatur. Men vi ska också komma ihåg att Sovjet varade i över 70 år, medan Nazityskland kollapsade efter 12 år. För en ung ryss idag född på 1970-talet passar liksom "Stalinspöket" inte in så bra på dennes personliga historia. Problemet är att politiserad analys alltid tappar dessa gråskalor.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset.

    Jag läser mycket böcker vars grundideologi jag inte delar. Det är ju det som är meningen med det hele...:-)

    SvaraRadera
  3. "Det reses till och med nya statyer av Stalin."

    Jaså?

    SvaraRadera
  4. Du har inte blandat ihop Ryssland med Georgien?

    http://www.stalinmuseum.ge/indexeng.html

    Vore intressant att höra vilka nya statyer av Stalin som rests i Ryssland...

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.