lördag, januari 10, 2009

Öppen diskussion? Nej, öppet gräl!

Socialdemokraterna i Skåne vill att socialdemokraterna riks luckrar upp budgetreglerna. De, med Morgan Johansson i spetsen, menar att det inte alls är någon kritik mot hur Mona Sahlin fört debatten med vänsterpartiet. Nämligen att hon tvingat dem att gå med på att rätta sig efter utgiftstaket.

Heléne Fritzon säger enligt Kristianstadsbladet att: "Det är ingen kritik mot Mona Sahlin. Hon har bett om en öppen debatt."

Liknande formulerar sig Morgan Johansson i Svenskan. "Det var ju Mona själv som tog initiativ till rådslagen i en öppen process. Det innebär att det kommer in åsikter om hela politiken från hela partiet."

Fan tro´t. Skåne är ett tungt och besvärligt distrikt inom socialdemokratin. Hänger för det mesta till vänster om sossarna riks.

Och Skånedistriktet får i sin tur kritik av Hallandsdistriktet. Då är det inte längre en öppen diskussion, utan ett öppet gräl. Så brukar det nämligen vara. En diskusson som förs via medierna är allt annat än en diskussion.

I sakfrågan kan man ju bara säga: Nej! Får man påminna om alla de år som (s) har hojtat om slarviga borgare som inte kan hålla i pengarna? I en kris är det givetvis viktigare än någonsin att man har koll på pengarna. Ospeciferat smetande ut över offentlig sektor blir knappast effektivt.

SvD Ledare
DN
Svt

2 kommentarer:

 1. Investera, inte spara sig ur krisen, säger Morgan Johansson. Det, vågar jag påstå, är den rätta hållningen. Problemet är att ingendera part i debatten presterar någon egentlig argumentation, utan allt stannar vid sakligt tomma slagord. Socialdemokratins sjuka är bristande självförtroende. I princip köper man helt enkelt alliansens ekonomiska politik och försöker maskera kapitulationen med lite yvig retorik och lite fluffiga "åtgärdspaket" av obetydligt innehåll.

  Vad "reda i de offentliga finanserna" beträffar, så går det ju inte eftersom ekonomin säckar ihop ändå pga bristande stimulans, och så blir det oreda i finanserna i alla fall i en ond cirkel.

  De "gigantiska stimulanspaket" som alla fäster förhoppningar vid tror jag inte mycket på, då det mest handlar om penningpolitiska åtgärder plus skattesänkningar, för vilka hela världsekonomin nu är mycket okänslig. Det är alltså mer fiktion än verklighet, och det är på den grunden jag är fortsatt pessimist om aktiemarknaden, trots den den två månader lugna period med viss återhämtning vi just nu har bakom oss.

  Mer specifikt har vi en brännpunkt på invandringspolitiken.

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/05/om-invandringspolitiken#comment-14175

  Det demografiska argumentet att åldersstrukturen nödvändiggör invandring är mycket tvivelaktigt. Förutom våra åldringar kommer vi ju att få försörja en väldig massa arbetslös invandrarungdom, så vad var poängen?

  Personligen har jag ingenting alls emot mångkultur, tvärtom ger det hela samhället ett vidvinkelperspektiv som åtminstone jag finner berikande, och som jag tidigare klargjort finner jag det idealt önskvärt med en ickediskriminerande invandringspolitik, låt vara att jag respekterar människor av motsatt åsikt.

  Men det är inte moral saken gäller utan brännande ekonomi. Det handlar om invandringens kostnader. Den som grundligast utrett dessa är Jan Ekberg, som gjort beräkningar under alternativa scenarion och visat att kostnaderna mycket starkt beror av klonjunkturen, och vilket scenario har visat sig korrekt? Jo, sämsta tänkbara! Invandringen kostar hela Sverige skjortan, Sverigedemokraterna får rätt i sak, och så enkelt är det, vilket vanligt folk har fullkomligt klart för sig.

  Icke så de makthavare, som själva på intet sätt bär kostnaden för sina egna missgrepp men däremot öser skit över det folk som dignar under detsammas börda, framför allt de fattiga, som själva alldeles saknar politisk representration. Invandringsfrågan klargör vad svensk politik egentligen handlar om: en beklämmande dragkamp mellan två högerblock, och frågan om vad som för den fattige infödde svensken är pest och vad som är kolera står i själva verket mycket öppen.

  Allt hänger samman! I ett läge närdet politiska etablissemanget mangrant överger de breda folklagren är det oundgängligen nödvändigt att förskaffa sig klarsyn i fråga om de verkliga förhållandena. Då är eftertryck och upprepning av nöden för att människorna äntligen ska börja någonting förstå. Decennier av massinvandring drivs naturligtvis inte alls av makthavarnas idealitet, utan av ett krasst och hänsynslöst klassintresse. Det är de rikas och mäktigas tydliga strategi: söndra och härska. Massinvandringen är huvudinstrumentet härvidlag. Så än en gång, här har ni alla bakgrund och förklaring till alltihop:

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/09/02/om-de-okande-klyftorna-i-det-svenska-samhallet

  Bonus 1.

  Jag flaggar för min nyöppnande blog med ambition att presentera frispråkigt och intellektuellt högtstående material i ämnet historia.

  http://skyddsrummet2.blogspot.com/

  Bonus 2: mina wallpapers.

  http://www.wallpapergate.com/author1815.html

  http://www.wallpaperbase.com/author/Kraxpelax

  http://screenfonds.blogspot.com/

  Bonus 3: min poesi.

  http://kraxpelax.blogspot.com/

  http://poeter.se/poetHome.php?writerId=21077

  - Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 2. Det är systemet som rasar och socialdemokraterna liksom de andra partierna måste skaffa sig en politik som inte sitter i knät på finanseliten (såsom alla politiker gör idag, oavsett färg). Att tro att man kan ändra på systemet längre genom att skyffla runt pengarna är bara befängt.

  Tog upp detta i min senaste blogg:
  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1081463

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.