måndag, mars 23, 2009

Latynina i Kalmar

Jag ser i dagens Svenska Dagbladet att Jan Blomgren har intervjuat Julia Latynina. Jag hörde henne prata när hon var i Kalmar i förra veckan, på medieseminariet arrangerat av HIK och Barometern-OT.

Återigen blev man påmind om hur stor skillnad det är på att vara journalist i Sverige, en bekväm tillvaro, och hur det är att vara kritisk i Ryssland. Det sistnämnda gör man med fara för egen säkerhet, vilket Julia Latynina själv intygade. Men på vilket vis detta hade drabbat henne ville hon inte utveckla. Förståeligt nog.

Hon hade givetvis mycket att säga om Putin, mindre om Medvedev, vilken hon nämnde närmast med en fnysning. Så det är uppenbart vem utav dem som fortfarande står som symbol för makten.

Putin har lyckats etablera en effektiv bild av sig själv menar Julia Latynina, både hemma och utomlands. Det har resulterat i en sorts innehållslös men smart katt- och råttalek.

I väst ses han som respekterad på hemmaplan för att han bygger en stark stat. I Ryssland vet man att hela staten är korrupt - men att han åtminstone är respekterad i väst. Imagebuilding, kallas sådant.

Hon hade inget till övers för medierna i Ryssland heller, liksom få andra oppositionella journalister. Hon menar, att snarare att titta på vad de skriver om, bör man granska vad de inte skriver om. Problem som inte diskuterar anses nämligen inte finnas. Istället ägnar man sig åt att diskutera låtsasproblem.

Låter bekant men synnerligen nedslående.

3 kommentarer:

 1. Typisk rysk propaganda: "Vi är ingen hot". Kanske lönar sig att fråga georgiska vad de tänker om saken ;)

  SvaraRadera
 2. Latynina är intressant, men inte alltid trovärdig. Ibland känns hennes analyser som rena rama fantasier, vilket inte är så konstigt när man vet att hon även är deckarförfattare.

  Den som kan ryska kan lyssna på hennes program på Echo Moskvy för att forma en egen uppfattning.

  SvaraRadera
 3. Du har rätt Kalle, ibland kan jag också få en känsla av att det florerar ganska mycket konspirationsteorier i kretsar i Ryssland som är kritska till regeringen. Med tanke på den ryska historien är det väl inte så märkligt. Men man kan konstatera att det är så.

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.