torsdag, mars 08, 2007

De ryska kvinnornas dag!

I Ryssland finns det många ord från den kommunistiska tiden som är värdeladdade. Ett av dessa är feminism. Ordet "feministka" är ett nedsättande ord, vilket bär med sig en föreställning om en aggressiv, ful och bitter kvinna. Gärna också homosexuell.

Med andra ord, samma märkliga klang som feminist hade (har?) haft under många år i Sverige.

Man hade annars kunnat förstå om de ryska kvinnorna vore både aggressiva och bittra, med tanke på den situation som de levat i under 1900-talet.

Feminismen i Sovjetunionen var nämligen intimt förknippat med ett svårt tryck på kvinnan att hantera hela familjens vardagsliv, arbeta hårt och samtidigt ta hand om man, barn och hela den vardagliga ruljansen. Vilken var, måste man tillägga, inte precis den bekväma verklighet som vi lever i.

Kvinnodagen i Ryssland är den dag då kvinnorna får blommor av sin man, helst rosor. Men med tanke på att tiotusentals ryska kvinnor dör varje år till följd av våld i hemmet, skulle något annat behövas.

Dessutom har Ryssland idag blivit ett land där allt kan köpas och säljas, i den allra sämsta bemärkelsen. Under min studietid i Petersburg på 90-talet kunde en tjej inte stå och vänta på sina kompisar ensam vid en tunnelbanestation utan att bli tagen för prostituerad.

Lämpligen stod man heller inte ensam vid trådbussarnas stationer på kvällen, då en strid ström av bilar kom körande och saktade in i hopp om man ville sälja sig. Riktigt obehagligt.

Så ryska kvinnor har mycket att kämpa för - och mot. Detta är deras dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.