fredag, juni 20, 2008

Kris i befolkningsfrågan

Fokus skriver i sitt senaste nummer om Hotet mot Ryssland, den demografiska implosionen.

Dimitrij Medvedev har ett styvt jobb att rätta upp socialpolitiken, arvet från "nightmare 90s". Eller om man ska vara korrekt, även ett arv från Rysslands historia före Sovjets fall, eftersom den ryska befolkningens behov under historien sällan har kommit i första hand.

När jag var i Moskva 2004, hade jag en dag sällskap av ett par tjejer som, på grund av att jag då var gravid, kom att berätta om sina egna familjer. En utav dem berättade att hon kom från en mycket stor familj. Hur många syskon är ni då, tänkte jag och föreställde mig ett svar på sju, åtta.
Tre, svarade hon.

Så man förstår varför det är problem. Speciellt med den befolkningsexpansion som förekommer i Kina, och med tanke på att 75 procent av ryssarna bor på den fjärdedel av landet som ligger i Europa.

5 kommentarer:

 1. Tja, vi kanske kan ta Dixelius artikel i Fokus som ytterligare ett exempel på den allmänna negativismen bland svenska journalister, Visst är det så att man har haft en demografisk kris i Ryssland (som följd av den ekonomiska "chock-terapi" som ruinerade landet under Jeltsins "styre", då personer som Berezovskij m.fl. hade fria händer att plundra den industriella infrastrukturen). Så långt stämmer det Dixelius skriver.

  Men varför inte ett enda ord i artikeln om den kraftiga svängning som skett i den demografiska utvecklingen på senare tid? Statistiken för 2007 visar ju att folkmingskningstakten hade halverats sedan året innan, tack vare att dödstalen minskade rejält samtidigt som födslarna ökade mer än de har gjort på 25 år.

  SvaraRadera
 2. Hej! Ja, jag kan begripligt nog inte svara för vad Dixelius skriver och inte skriver. Men grundproblemet han tar upp är ju både viktig och reellt existerande.
  Sen kan jag mycket väl hålla med om att bilden av Ryssland i Sverige är mörk, det finns åtminstone en akademisk undersökning från Södertörn gjord på hur svenska medier rapporterar om landet (den kom 2001 eller möjligen 2002). Inte upplyftande läsning.

  SvaraRadera
 3. I maj när jag var i Ryssland så sa min kompis Alla att hon är från en mnogodetnaja semja...hon har tre bröder. mer än två syskon,det är mnogodetnaja semja!amanda

  SvaraRadera
 4. Att ha tre bröder skulle räknas som "mnogodetnaja" i Sverige också. Jag har tre syskon, och jag känner nästan ingen som har lika många eller fler.

  Födelsetalen i Ryssland det senaste året var högre än i Sverige: 11.03 barn per 1000 invånare i jämförelse med 10.15 i Sverige. Det som behöver rättas till är snarare i första hand att dödstalen behöver fortsätta minska och att invandringen gärna får öka.

  (Faktakälla: CIA World Factbook)

  SvaraRadera
 5. ja vi avlider
  belåtna till slut?

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.