tisdag, mars 03, 2009

Pissar balterna på den ryska historien?

Den här kommentaren har jag fått av signaturen Rysslandsvyer, den är ursprungligen publicerad under detta inlägg. Jag tycker den är värd att lyftas upp.

Norges lagförslag om att kriminalisera medborgares sexköp utomlands är väl nästan analogt, men backas upp öppet av många fler än en minister.

Sen vet jag inte om jag tycker uttalandet var skarpt. När estniska myndigheter, med allt mer populistiska regeringspartier i sptesen, flyttade monumentet från 2a VK var det uttryckligen för att provocera.

26 miljoner sovjetmedborgare dog under det tyska angreppet 1941-45. Krigsfångar, judar, motståndsgrupper och partimedlemmar sköts på plats av särskilda SS-förband. Du har aldrig funderat på om det kanske är okänsligt att öppet pissa på minnet av detta?


Svar: Nej, det är inte alls analogt med vartannat. Den norska sexköpslagen handlar om norska medborgare utomlands. (Att köpa sex utomlands är för övrigt förbjudet även för svenska medborgare.)

Men detta handlar om hur den ryska regeringen resonerar kring - det är ju inget reellt förslag ännu - att markera mot andra länder och dess medborgare för att dessa hanterar sin historia bäst de vill/kan/har förmåga.

En ganska stor skillnad, inte sant. Balterna är ju trots allt självständiga stater.

3 kommentarer:

 1. Är rädd för att posta då du kanske kommer starta ytterligare en post, och sen en ny, ab infinitum. Men låt gå lite kort...

  Låt oss bara säga att först vi inte är överens om hur man ska behandla minnet av mänskliga tragedier. Sen ska vi inte blanda ihop "balter" med "baltiska regeringen" som du gör i ingressen.

  Alla länder har rätt till självbestämmande, men de har inte obruten rätt att förstöra eller vanära andra länders historia. Vare sig vi gillar det eller inte, var de baltiska staterna en del av sovjetregimen. Detta är Putins linje, och här tycker jag han har rätt;

  http://www.youtube.com/watch?v=DFYfOfowEHk&feature=related

  Skulle du tycka det var OK om Finland fråntog alla medborgarskap för dem som inte kan finska (en del finlandssvenskar), och sen eldade upp alla svenska monument? Sen gick en minister ut och sa att alla svenskar bara är skit och "ockupantbarn".

  Tror du inte regeringen Reinfeldt skulle reagera? Tror du inte att Sverige skulle reagera ifall svenskar i andra länder blev trakasserade?

  Du blandar ihop päron och äpplen, precis som de ryska politiker du vill kritisera. Separera frågorna, analysera dem, dra sedan slutsatserna. Kritisera gärna uttalanden, men sätt dem i sitt rätta kontext.

  /Rysslandsvyer

  SvaraRadera
 2. Nej, jag ska inte starta nya inlägg, jag bara tyckte att din synpunkt var viktig att bemöta. :)

  Visst kan vi vara överens om att vi inte är överens. Jag menar bara att de baltiska regeringarna - liksom de baltiska medborgarna i dessa länder - ju faktiskt har en rejäl anledning att göra upp med den ryska/sovjetiska ockupationen på sitt eget vis.

  Finland blev ju självständigt från Sverige för 200 år sedan, och jag är säker på att det fälldes både ett och annat hårt ord just då. Likväl hade finländarna rätt till sin egen historieskrivning.

  För oss är dock den processen för länge sedan avdramatiserad. För balterna som levat under ockupation just nu är det inte det. Det är inte konstigt.

  Sen; bra att vi inte tycker att balter och baltiska regeringarna är samma sak, där tillstår jag att jag varit en smula kategorisk.

  SvaraRadera
 3. Nej du har fel på en punkt. Det är INTE förbjudet för svenskar att köpa sex utomlands (om man inte är militär eller om det handlar om minderåriga). Kravet på dubbel straffbarhet finns kvar, och detta ska det fortätta göra. Annars strider det mot EU:s lagstiftning. Det finns legala bordeller i exempelvis Tyskland och Holland, remember...?

  SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.