måndag, mars 09, 2009

Snödroppar under snötäcket?

Jag var på Kulturen i Lund ett antal gånger när jag var liten, och där i den medeltida avdelningen fanns ett fascinerande hjul, som oavbrutet snurrade runt, runt.

På detta hjul satt fyra kungar, utskurna i trä. Men de var konstruerade så fiffigt, att när de hade passerat sin höjdpunkt trillade kronan symboliskt av. Det hjulet illustrerade på ett utmärkt sätt Maktens uppgång och fall.

Frågan är nu om kronan håller på att falla av Putins huvud. De som vet menar att det har skett en maktförskjutning till fördel för Medvedev. Det vore inte så konstigt, med tanke på den finansiella krisen, och med tanke på att Putin av befolkningen kan betraktas som mer skyldig till Rysslands situation.

Jan Blomgren har skrivit om detta i dagens Svenska. Medvedev vill nu stuva om i regeringen. Om och på vilket vis detta sker kan bli intressant att följa.

Den andre personen som anar förändringar i rätt riktning i Ryssland är Arkadij Vaksberg i Understreckaren.

Är det så att man kan skymta snödroppar under det Putinska snötäcket?

Läs även detta, om Medvedevs nya giv, som jag skrev i somras!

2 kommentarer:

  1. Hej! Jag googlade på "snötäcke" och hamnade på denna spännande blogg. Viktigt jobb du gör, att spana österut över den Baltiska issjön... Själv ägnar jag en del tid åt Vitryssland och barn med särskilda behov genom föreningen Tjernobylbarngruppen i Vänersborg. Ser att du hänvisar också till artiklar om Belarus - vad annars aktuellt i din kristallkula om det landet?

    SvaraRadera
  2. Hej! Ja, nu har ju Lukasjenko börjat att censurera internet allt mer. Man kan hoppas på att det är ett tecken på att han känner sig hotad, men jag skulle inte sätta min sista potatis på det, med tanke på att de nu har ingått tullunion med Ryssland och Kazakstan. Kanske vill han knyta sig närmare Moskva. Tror att han blev rätt skrämd av det som hände i Georgien, faktiskt. Samtidigt finns det tecken på att han söker sig till EU också. Så det finns nog inget enkelt svar på den frågan, om jag ska vara ärlig. Det enda man kan konstatera är väl att han kan utnyttja situationen i Ukraina för att säga "se så det blir om ni inte stödjer mig".

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.