fredag, juni 12, 2009

Gammal antiamerikanism

Empire of fun är morgonens tema här på E-berg. Alltså, varför den amerikanska kulturen har blivit så otroligt populär jorden runt. Just nu hävade en dansk journalist i publiken att det handlar om att USA i sig består av så många minoriteter och kulturer, att det inneburit en konkurrensfördel. En populärkultur som kommer ur en sådan miljö måste ha en förmåga att appellera till alla, är hans fundering.

Mycket intressant.

Men en sak som slår mig är följande: Vi har bara varit här knappt ett dygn, och det har redan flugit runt ett otal antal citat av européer som på 18-19-talen besökte USA och tog med sig en massa dåliga bilder hem.

USA har jämförts med en sjukdom, ett frihetsfängelse, ett land där barnen är ouppfostrade och människor spottar överallt. Ett land där jordgubbar inte smakar jordgubbar, kan man leva där?!(Freud)Och så vidare. För att förstås inte prata om hur vulgär den amerikanska populärkulturen har ansetts.

Intressant, med andra ord, hur provokativt USA har varit för Europa ända sedan tidernas begynnelse. Jag har aldrig riktigt tänkt på hur djupa rötter mycket av den europeiska antiamerikansimen går, och hur gammal den är. Det är inte bara ett resultat av 68-rörelsen, som man lite slarvigt annars antar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.