onsdag, juni 17, 2009

Sur mjölk!

Nu har det verkligen fullständigt skurit ihop mellan Vitryssland och Ryssland. Ryska Vremja skriver om utvecklingen här. ”Вчера президент Александр Лукашенко созвал совет безопасности республики, на котором в срочном порядке потребовал принять все меры по защите страны от «недружественных действий» России" skriver tidningen.

Ungefär, att Lukasjenka har rått säkerhetsrådet att vidta alla åtgärder som behövs för att skydda Vitryssland från ovänskapliga tilltag, grovt översatt.

Relationerna de båda länderna emellan har inte varit bra sedan Vladimir Putin tillträdde som president. Vi minns Boris Jeltsins förhandlingar med Lukasjenka om en ny union mellan Vitryssland och Ryssland. Vad Lukasjenka strävade efter var klart - att komma närmare makten i Moskva.

Men den vägen, och vägen mot en mer utarbetad union, har varit stängd i flera år - på grund av att Lukasjenka och Putin avskyr varandra. Det är svårt att tänka sig att Medvedev skulle ha en annan inställning i den personfrågan. Hur var det nu Putin sade för några år sedan? Något om att Vitryssland i förhållande till Ryssland är som flugor på en sockerbit.

Sådant befrämjar knappast grannrelationerna, och det var väl heller knappast syftet.

Nu har förhållandet de båda länderna emellan helt skurit ihop sedan Ryssland inte längre vill importera mjölk från Vitryssland. Produkterna därifrån har inte tillräckligt hög kvalitet, anser Ryssland.

Att tänka sig ett handelskrig är väl inte rimligt, eftersom det kräver likbördiga parter. Vitryssland är helt beroende av Ryssland som marknad. Så dem det är synd om är det vitryska folket, det är de som drabbas av Rysslands avståndstagande.

För mjölk är inte vilken vara som helst i den här världen. Det är politik.

Läs mer i Svenska Dagbladet!

1 kommentar:

  1. Sverige kan ju köpa mjölk från Vitryssland.

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.