torsdag, juni 11, 2009

Hur den amerikanska idén har påverkat Frankrike

Philippe Roger, bland annat chefredaktör för Critique, håller ett mycket intressant anförande här på Engelsberg om fransk-amerikanska förbindelser. Han tar upp den historiska anomalin att Frankrike och USA alltid haft ett knepigt förhållande, allt sedan slutet av 1700-talet. Detta trots att dessa stater aldrig har varit i krig, menar Roger.

Eftersom USA skrev ett avtal, en allians, med Storbritannien 1794 med syfte att de båda länderna skulle försöka stoppa den franska revolutionen skapade stor ilska i Paris när det blev känt ett par år senare.

Jag funderar över att de båda länderna borde ha kunnat ha ett mycket bra förhållande, med tanke på att de båda konstitutionerna är extremt nära sammanknippade med upplysningen och individens frihet. Istället har negativismerna mellan de båda länderna har ju fortsatt ända upp till våra dagar. Historiskt Frankrike förstås betraktat USA som mer eller mindre ett utskott från ärkefienden Storbritannien. Och då kanske ideal, idéer och annat blir mindre viktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.