tisdag, juni 24, 2008

Nej, Kreml definierar inte Ryssland!

Detta inlägg som jag fick i går är värt att diskutera lite närmare:

”Det är naturligtvis viktigt att skriva om Gulag i artiklar som handlar om... Gulag. Det är ett viktigt ämne.

Mitt ifrågastättande gällde omnämnandet av Gulag i artiklar som handlar om utvecklingen i dagens Ryssland. Vad har Gulag med det att göra? Man började trappa ned Gulag redan på 50-60-talen, och stängde det sista lägret för snart 30 år sedan. Att prata om Gulag i samband med analyser av dagens ryska politik är med andra ord måttligt relevant.

Över huvud taget, när jag letar bland inläggen i din blogg, så begriper jag inte varför du kallar dig "russofil". Varenda inlägg handlar ju om något negativt. Och åsikterna som läggs fram följer ju hela tiden Standardformulär 1A för hur rysskräcksindoktrinerade svenskar får lära sig att misstro och se ned på sitt östra grannland.

Om det inte finns NÅGOT du gillar med Ryssland så är det ju ganska missvisande att presentera sig som "russofil". (Tycker jag, iallafall, men jag har såklart inte "patent" på ordet.)”


Svar: Som sagt, GuLag och det som hände under Stalin har definitivt relevans för dagens ryska politik. Inte för att det händer nu, utan för att det har lämnat ett kollektivt minne för ryssarna att förhålla sig till. I princip varje rysk familj har någon i släkten som deporterats under Stalin - en tid som var fullt av krig, svält, oro och politiska utrensningar. Kan sådant gå obemärkt förbi i inställningen till saker och ting? Min uppfattning är att det är helt omöjligt.

Sen det här med att vara russofil. Har försökt förklara för flera personer som gjort samma anmärkning som du, att man måste skilja på den politik som bedrivs i Kreml och människorna i landet. Man måste kunna skilja på den intellektuella debatten kring utvecklingen, och det rent känslomässiga. Det vill säga: Jag tycker att Ryssland är ett fantastiskt och fascinerande land, som jag varit engagerad i sedan början av 90-talet. Men jag är djupt oroad för var politiken är på väg.

Min uppfattning är, att ”tycka om det ryska” inte går ut på att man måste acceptera den politik som förs. Kreml är inte lika med Ryssland. Det är ett ytligt sätt att se på saken. Det finns givetvis massor av andra saker som är fantastiska med Ryssland, men de stavas Vysotskij, Achmatova, Solzjenitsyn och Sjostakovitj, Sorokin och Kazinik snarare än Putin och Medvedev. Dessutom handlar det om alla människor man personligen har fått förmånen att träffa och lära känna på olika resor.

Och om du läser riktigt noga, så är jag starkt för idealen som det liberala partiet Jabloko för fram. Men det är klart att man kan tycka att det är ett ”icke-ryskt” inflytande i rysk politik. Men då gör man också antagandet att liberala värderingar med friheter etc. inte passar för alla.

För ett par år sedan träffade jag Stefan Hedlund på en sammankomst och ställde då frågan till honom: Tycker du överhuvudtaget om Ryssland? Det låter inte så när man läser vad du skriver. Och då svarade han: Det är klart, annars skulle jag inte hålla på och debattera på det viset jag gör.

Jag vill alls inte dra några liknelser mellan oss för övrigt, men det svaret innehåller definitivt sitt korn av riktighet.

6 kommentarer:

  1. Kreml? Jag skiter väl i Kreml. Det är inte det det handlar om. Inte heller att "acceptera den politik som förs", utan om att på ett balanserat sätt analysera positivt och negativt, utan överdrifter och svartmålning.

    Det där med Vysotskij, Achmatova, Solzjenitsyn, Sjostakovitj, Sorokin och Kazinik låter väl bra. Dock konstaterar jag, efter att ha använt sökfunktionen, att inte ett enda av dessa namn har nämnts på din blogg, förrän i det senaste inlägget. Det kanske också kan stämma till något slags eftertanke?

    Varför pratar och skriver svenska russofiler så litet om vad de gillar och så mycket om vad de ogillar? (Det är bara ett förslag på en tanke kring detta, man kan naturligtvis ha vilka man vill).

    SvaraRadera
  2. Okej, då ska jag försöka igen, mer koncentrerat denna gång:

    Bara för att jag inte skriver om alla dessa fantastiska ryska begåvningar och företeelser, behöver det INTE betyda att jag inte är medveten om dem, eller hyser fascination och intresse för ett land som producerat alla dessa fantastiska människor.

    Det jag skriver om är den politiska utvecklingen, vilken just nu är oroande. Det är ungefär som att man måste kunna skilja på sak och person i en politisk debatt. Jag kan ogilla politiken, men tycka om landet - likaväl som man kan ogilla politiska åsikter men tycka om en person som hyser dem.

    Blogga om Ryssland du också, så kan du ju skriva vad du vill.

    vänligen

    SvaraRadera
  3. Сразу заметно, что местные типо "русофилы" русских видели лишь в гробу под Нарвой.
    Надо совершенно не знать русскую литературу, чтобы в один ряд с Достоевским поставить Сорокина - пошлого конъюнктурщика-бизнесмена от пера.

    bjolso, Медведик, человеческое тебе спасибо! Я почему-то почти уверен, что ты Bjorn.

    SvaraRadera
  4. Den anonyme ryske postarens inlägg ovan går ut på att det visar hur lite man vet om rysk litteratur om man sätter Sorokin på samma rad som Dostojevskij.

    Men nu är det ju så finurligt ordnat, att det är lika legitimt att tycka att man får det, som att man inte får det, enligt ungefär samma demokratiska karta som tillåter att man kan göra anonyma inlägg på denna blogg.

    Men eftersom den möjligheten inte ens verkar ha föresvävat postaren, antar jag att vi redan har uttömt möjligheterna till en intressant diskussion.

    SvaraRadera
  5. Undrar vilken bok av Sorokin du egentligen har läst. Att sätta honom på samma rad som Dostojevskij är lika som att sätta tex Eddie Meduzza på samma rad som Esaias Tegner.

    SvaraRadera
  6. haha, det var kul.
    själv gillar jag både meduza (som bakom snuskigheter och råhet faktiskt säger något till lyssnaren trots allt) och tegner.
    men att sätta dom på samma rad - nej...

    kalla sig russofil eller ej är väl upp till var-ock-en. själv tycker jag att en russofil måste tyda utvecklingen utifrån sin kännedom om ryssland och allt som är ryssland dvs tro, kultur, demografi, geografi, historia etc.

    gör man så tycker jag inte att man behöver vara orolig över utvecklingen. själv tycker jag att ryssland genomgår en alldeles fantastisk utveckling, mycket tack vare putin och kreml.

    inrikespolitiken påverkas ju också av omvärlden. och när man ser hur usa/nato agerar i europa och i rysslands närhet förstår jag att det skapar oro i kreml och att man agerar därefter, t ex genom gazprom och i sina relationer till georgien och ukraina. putin och kreml arbetar för de ryska folkens väl och ve, inte för usa eu eller sverige...

    SvaraRadera

Välkommen - och kul att du vill kommentera! Som princip anser jag att alla bör debattera med öppna kort - tala således om vem du är! Bloggkommentarerna granskas innan de publiceras.